DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Reportage  Reportage
I superlyxklass – A700 – nytt flaggskepp från Scubapro
De första prototyperna i O-serien monteras och testas...
I superlyxklass – A700 – nytt flaggskepp från Scubapro
I superlyxklass – A700 – nytt flaggskepp från Scubapro
I superlyxklass – A700 – nytt flaggskepp från Scubapro
A700 har designats med hjälp av moderna CAD-verktyg.
I superlyxklass – A700 – nytt flaggskepp från Scubapro
I superlyxklass – A700 – nytt flaggskepp från Scubapro

I superlyxklass

A700 – nytt flaggskepp från Scubapro

Text och foto: Jesper Kjøller

Nästan alla de stora märkestillverkarna saluför ett komplett sortiment av utrustning. Men vissa produkter värnar de särskilt om eller ägnar speciell uppmärksamhet. För Scubapro är regulatorerna verksamhetens stolthet. Vi blev inbjudna när Scubapros senaste andrasteg presenterades på fabriken i Genua i början av 2009.

Saken har alltid fascinerat mig. Tillverkare av dykutrustning måste behärska kolossalt många olika processer och material. För att framställa ett komplett sortiment av dykprylar måste de kunna arbeta med så skilda material som metall, neopren, nylon, glas, gummi, silikon, plaster och elektronikkomponenter. De ska också kunna kombinera dem på otaliga sätt. Dessutom ska de förstå processer som tryck, aerodynamik, termodynamik i extrem värme och kyla, sömnad, limning, svetsning, högtrycksgjutning, lödning och mycket annat. Sådant kunnande i att kombinera material och processer är mycket tydligt i konstruktionen hos Scubapros nya andrasteg A700.
Scubapro är en del av det mycket stora företaget Johnson Outdoors. Men Scubapro har sitt huvudkontor i Ligurien i Norditalien. För övrigt inte långt från branschkollegor som Mares, Seac Sub och Cressi. Alla har fabriker i Genuaområdet.
På fabriken i Italien testar och utvecklar Scubapros avdelning för Research & Development nya produkter. Själva tillverkningen sker i många länder i bland annat Amerika, Sydafrika och Sydostasien. Men tillverkningen av regulatorer är Scubapros stolthet. Den är placerad på anläggningen i Italien. Där skapades A700.

Full metal jacket
Idén bakom A700 föddes redan 2006. Målet var att tillverka ett högpresterande andrasteg. Helst skulle det med tiden uppnå samma legendariska status som Scubapros klassiska ”Balanced Adjustable”.
Grundhypotesen var att använda bara en enda metallkomponent som exempelvis själva ytterhöljet. Inledande studier visade att det inte skulle räcka för att uppnå projektets mål. Det var nödvändigt att bygga hela regulatorn helt i metall. Det skulle visa sig bli en svår nöt att knäcka. Först och främst skulle de utforma något nytt ända från grunden. Dessutom måste de lösa en lång rad utmaningar vad gällde materialval i kombination med tillverkningsmetoder.
Tidigare (på 1970-talet) tillverkade Scubapro förvisso andrasteg helt i metall. Så småningom inriktade sig Scubaprotillverkarna på lättare utrustning. Då kom plaster och andra syntetmaterial i förgrunden. Metall har ändå en stor fördel framför syntet. Metall har oslagbar förmåga att leda värme. Det gör andrasteg i metall mycket mindre känsliga för frysning. Metallen hämtar värme från omgivande vatten och från dykarens utandningsluft. Det borgar för att den invändiga temperaturen aldrig faller under fryspunkten.
Scubapros utvecklingsteam började undersöka de mest avancerade tillverkningsmetoderna, materialen och teknikerna. Bland annat studerade de rymdindustrin och delar av den amerikanska försvarsindustrin.

Test
I laboratoriet satte utvecklingsteamet igång med att optimera varje beståndsdel och besvara en lång rad frågor. Hur kan vi ta fram det lättaste metallhöljet? Hur kan vi se till att höljet är starkt och kraftigt? Vilka tillverkningsmetoder ger oss de snävaste toleranserna? Vilka material...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser