DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Udstyr  Utrustning
Test – Mares Atlas ADJ 62x Regulator
Förstasteget 62x är Mares mest kompakta och mycket resevänligt.

Test

Mares Atlas ADJ 62x Regulator

Text och foto: Stefan Beskow

Under mina hittils dryga 30 dyk med den kan jag konstatera att den är mycket lättandad, resvänlig, och Mares har tänkt på flera små detaljer som ger det där lilla extra...

►  Under många år när jag arbetade som instruktör använde jag mig uteslutande av Mares regulatorer. Deras goda prestanda och i egenskap av ”arbetshäst” gjorde dem som klippta och skurna för intensiv användning. Oavsett vad de utsattes för så funkade de alltid, en egenskap som är mycket praktisk när du arbetar som dykinstruktör! De senaste åren har jag provat en del andra märken, inte för att jag varit missnöjd med Mares på något sätt utan mest för omväxlings skull. När Mares nya Atlas regulator kom blev jag genast intresserad. Den verkade ha de egenskaper jag efterfrågar av en regulator. Lättandad, kompakt, resevänlig, anpassad för kallvattensdykning och, måste jag erkänna, snygg. Mares Atlas ADJ 62x regulator tickade alla boxar på min önskelista! Att den dessutom är testad till 200 meter borgar för att den borde klara av det mesta (och mer) i prestandaväg!

Andrasteget
Om vi börjar med andrasteget så är det gjort genomgående av metall. Det ger för det första ett, enligt mig, ett mycket tilltalande utseende. Förutom utseendet på metallen för det med sig att regulatorn får utmärkta kallvattens egenskaper. Eftersom värmen från det omgivande vattnet leds enklare genom metall förhindras frysning mycket effektivt och Mares utger, lite kaxigt, Atlas regulatorn till en av de främsta kallvattensregulatorer på marknaden. Andrasteget känns mycket lätt i vattnet och det är mycket lättandat. Atlasen har Mares VAD system, vilket innebär att luften kommer in i andrasteget genom det ”rör” som sitter på sidan av andrasteget. Membranet hålls nere under inandning och det gör att regulatorn har ett mycket mjukt tillförsel av luft. Detta ska också ge mycket bra egenskaper och goda andningsegenskaper under stora djup. Du drabbas heller inte av att membranet vibrerar vilket kan vara störande och gör andningen trögare. Dessutom finns ett reglage (ADJ i produktnamnet är en förkortning på adjustable) som reglerar luftmängden så att du kan ställa in andningsmotståndet efter dina personliga preferenser.

Förstasteget
62x är ett kompakt första steg (det mest kompakta förstasteget i Mares produktkatalog) som är även det är anpassat för kallvattensdykning och har ett kallvattens kit monterat. Det har dessutom en hel del finurliga detaljer som sticker ut. En sådan detalj är AST teknologin i regulatorn (Auto Sealing Technology)som gör att du egentligen inte behöver vara orolig för att få in vatten eller annan skräp i första steget. När det inte utsätts för tryck ”stängs” inloppet till förstasteget och förhindrar att till exempel vatten kommer in. Något som kan hända den om man oavsiktligt sänker ner regulatorn i sköjkaret utan att tänka på att ha skyddet på. Smart!

För den som är lite skeptisk lagd för alla detaljer som eventuellt kan gå fel är denna funktion är helt utan någon mekanik som kan hänga sig och orsaka att regulatorn inte skulle leverera luft, den är helt ”fail-safe”. Förstasteget är balanserat...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Fakta – Mares Atlas Adj 62x

Pris 7995 sek, för ett komplett set

Förstasteg Balanserad membran

Vikt (DIN varianten, utan manometer) : 961...

Läs artikeln i DYK #81:

SOME images:
Test – Mares Atlas ADJ 62x Regulator, Test – Mares Atlas ADJ 62x Regulator
Förstasteget 62x är Mares mest kompakta och mycket resevänligt.
, Test – Mares Atlas ADJ 62x Regulator
Andrastegen är gjorda genomgående i metall vilket ger utmärkta kallvattens egenskaper.
, Test – Mares Atlas ADJ 62x Regulator
Hela regulatorsetet.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser