DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Sydafrika – ett äkta dykäventyr!
Den imponerande makohajen har en extrem design. Likt en vithaj i Ferraritappning är den utrustad med enorma gälspringor för att kunna syresätta kroppen under snabba ruscher.
Sydafrika – ett äkta dykäventyr!
Sydkusten är dramatisk med kallare vatten. Här en sälkoloni utanför Gaansbai som är omtyckt av vithajar.
Sydafrika – ett äkta dykäventyr!
Östkusten löper hela vägen upp till Mocambique och erbjuder Sydafrikas varmare dyk. Det är där man kan dyka med tigerhaj.
Sydafrika – ett äkta dykäventyr!
Ett spännande ögonblick när en tigerhaj helt sonika passerar mellan mina ben. Situationen gav en annorlunda bildvinkel och mitt hjärtat hoppade upp i halsgropen.

Sydafrika

Ett äkta dykäventyr!

Text och foto: Magnus Lundgren/Aquagraphics.se
Sydafrika är ett gränslöst vackert land inkilat mellan två världshav. Här slutar Afrika i ett land som spänner över flera klimatzoner. Dykningen är minst sagt varierad från söderns kelpskogar till korallreven i norr. Det mest lockande är nog möjligheten att se havets stora jägare i sin naturliga miljö. Här finns de kvar. I Sydafrika väntar de riktigt salta äventyren.

Att resa i och uppleva Sydafrika är något som verkligen berör på djupet. Här finns hela spektrat från den stora och vilda naturen som fullkomligt omfamnar dig till kvarter i Durban som man absolut inte ens skall strosa igenom. Det finns en härlig och direkt okomplicerad tillvaro som vi hemmavid alltför ofta verkar ha slarvat bort på vägen. Sydafrika andas en kokande optimism och framåtanda samtidigt som en tydlig eftersmak av hopplöshet osar från det förflutna. Sydafrika är ett land fyllt av kontraster.

Varmt i norr
På Sydafrikas östra kustlinje ligger Durban. Det är upp till detta område sydafrikanerna själva reser när de vill ha sol och värme. Norra östkusten har i princip tropiskt klimat och vattentemperaturen pendlar från kyliga 18 till varma 28 grader beroende på årstid. Principen är enkel längs östkusten - ju längre norrut du åker desto varmare blir det.

Aliwal shoals söder om Durban är Sydafrikas mest kända revbank och ligger placerad en bit ut från kusten. Revet sträcker sig fem kilometer från norr till söder. De flesta som skall dyka på Aliwal bor i lilla sömniga Umkomass. Revet döptes efter ett fartyg som rammade revet 1849.

Det är bra dyk väl förpackade bland över 1 200 olika arter av fisk. Sköldpaddor, örnrockor och mantor siktas frekvent och med lite flyt får du uppleva det residenta stimmet flasknosdelfiner på sandrevlarna uppe på revet. Det finns dessutom ett par vrak, Nebo & Produce, i närheten och enligt lokal hörsägen finns det ett par volkswagenstora havsaborrar vid vraket Produce.

Invasion
Det som Aliwal är världsberömt för är det årliga besöket av sandtigerhajar. Någon gång mellan juli och november besöker sandtigrarna revet på sin vandring norrut. Heta tillhåll är Cathedral, Shark Alley och Raggies Cave. Det är riktigt spännande att dyka bland dessa stora, tunga och orädda ”raggies”, som de kallas lokalt.

Tigerland
I området just söder om Aliwal finns den högsta koncentrationen av tigerhaj längs den vidsträckta östra kustlinjen. Trots att det dyks väldigt mycket på Aliwal ser dykarna aldrig tigerhaj där. Trots tigerhajens dåliga rykte är den extremt skygg och undviker helst bubblande dykare. Det finns en möjlighet att dyka med tigerhaj just där. Det som krävs är att engagera en av de kunniga och lokala operatörerna, en hel del kraftigt doftande fiskrens och ibland en del tålamod för att komma nära den mytomspunna tigerhajen. Dyken sker i fritt vatten på fem meters djup.

Jag måste hålla med om att det låter märkligt att dyka med tigerhaj utan bur när man sitter hemma i soffan och dricker te. Men när man väl är i vattnet är det en hypertät dykupplevelse och ett minne för livet. Tigerhajens beteende är väldigt förutsägbart med bete i vattnet. Lugnt och metodiskt kommer hon, det är nästan bara honor, uppför sniffspåret mot betestunnan. När hon passerar tunnan och spåret upphör vänder hon...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Resa Hetaste internationella landningsplatserna är Kapstaden för dykning i södern och Durban för dykning i norr. Reguljärflyg inom Sydafrika är billigt.

Dykning Dykning i Sydafrika är extremt...

Fakta

Missa inte att

... ett av havets största äventyr, Sardine run, som utspelar sig längs den östra sidan kring juli. En annan höjdare är de hoppande vithajarna vid Seal Island i Kapstadens...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser