DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa

Sydafrika

– från Kapstaden till Sodwana

Text och bild: DYK

Nationen längst ner på den afrikanska kontinentens sydspets har några av världens mest spännande dykplatser. Havens livsmiljöer varierar från tropiskt till tempererat. Variationen avspeglas i artsammansättningen med en enorm rikedom. Några arter gör de mest häpnadsväckande långflyttningar. Därför kliar sig många dykare i huvudet och funderar på vilken tid som är bäst för att besöka det här intagande landet.

Dykning är möjlig nästan överallt längs kusten. Merparten av dykaktiviteterna pågår från Kapstaden runt Godahoppsudden och upp längs östkusten på sidan mot Indiska Oceanen.

Själva Kapstaden erbjuder kallvattensdykning i kelpskogar. På atlantsidan är det kyligt med bergbottnar och frodig kelp. På sidan mot indiska Oceanen är vattnet en aning varmare. Därför har den mer att erbjuda i form av rikt djurliv.

Man dyker både från stranden och från båtar. Det finns flera fina ställen för både naturdyk och vrakdyk – speciellt runt Cape Point Nature Reserve. Bland vraken kan nämnas det portugisiska linjefartyget Lusitania (inte det berömda från Första Världskriget) utanför Bellows Rock. Skrovet är rejält sönderbrutet men det finns massor av plåtar och maskindelar att undersöka. Sedan är det de fem vraken i Smitzwinkel Bay – SAS Transvaal, SAS Good Hope, Elizabeth, Oratava och Rockeater (ett diamantmudderverk). Samtliga är avsiktligt sänkta tillsammans för att bilda ett konstgjort rev.

SAS Pietermaritzberg var en minsvepare som också sänktes åt dykarna. Maori utanför Hout Bay på atlantsidan är å andra sidan ett konventionellt vrak. Det var en brittisk ångare som sjönk 1909 efter att ha gått på grund. Nu ligger den i skyddat läge och är ganska välbevarad.

Bland reven utgör Outer Castle ett förträffligt exempel. Dykare kan förvänta sig att se rödhaj tillsammans med övriga vanliga kallvattensarter där. Ett annat populärt ställe är den naturskyddade Duiker Island. Där kan man snorkla eller dyka tillsammans med kap-pälssälarna.

Högre upp längs kusten mot öster ligger den anspråkslösa staden Gaansbaai. Numera är den berömd för spännande utfärder för att skåda vithaj. Vithajsdykning i hajbur är big business nuförtiden. Under högsäsongen är det rena rama vithajscirkusen i Shark Alley mellan Dyer och Geyser Islands. Ett möte öga mot öga med en vithaj är förvisso både nervpirrande och respektingivande. Det kan inte förnekas. Men du kan faktiskt göra ditt livs första pröva-på-dyk ena dagen och ett burdyk nästa dag. Sådant låter en smula oroande.

Ett annat nyligen påhittat jippo i Kapstaden är att dyka i rovdjurstanken på V&A Aquarium. Akvariet är smockfullt med djur och har förbluffade god sikt. Dina icke-dykande familjemedlemmar och vänner får chansen att se dig i full verksamhet.

Från Godahoppsudden fortsätter kustvägen längs Garden Route till det berömda Plettenberg Bay. Det finns annan dykning längs vägen. Ändå brukar Plettenberg dra till sig merparten. Anledningen kan uttryckas med två ord: ”raggedtooth sharks”. I de här tempererade vattnen lever de i tämligen stort antal. De här skräckinjagande men saktmodiga bestarna som lockar till sig alla dykare. Man kan förvänta sig (utan garantier förstås!) att finna dem vid Whale Rock – en bergsspira från 40 till 5 meter – eller Playground med dess överhäng och raviner.

Nästa namn på kartan under färden norrut är Wild Coast. Passande namn. Här börjar man...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser