DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Sydafrika  – Storvilt, sjövilt och helt galet bra!
Ett stort stim av blårandiga snappare (Lutjanus kasmira) på Seven mile reef. De låter oss komma väldigt nära inpå innan de viker undan.
Sydafrika  – Storvilt, sjövilt och helt galet bra!
Strax utanför fiskebyn Gansbaai ligger Dyer Island. Här erbjuds vithajsdykning från bur året runt.
Sydafrika  – Storvilt, sjövilt och helt galet bra!
En svart noshörning (Diceros bicornis) rusar fram genom buskarna på afrikas savann.
Sydafrika  – Storvilt, sjövilt och helt galet bra!
De mycket nyfikna sydafrikanska pälssälarna (Arctocephalus pusillus) är helt fantastiska att dyka med. I början av 1900-talet var de nästan helt utrotade. Men tack vara skyddsåtgärder lyckades de räddas. Nu uppskattas beståndet i Sydafrika till 1,5 miljoner.
Sydafrika  – Storvilt, sjövilt och helt galet bra!
De stora fiskstimmen kring Sodwana bay är en ren njutning att ta del av.
Sydafrika  – Storvilt, sjövilt och helt galet bra!
Utan att använda bete i vattnet är det svårt att få sådana här bilder på svartfenshaj (Carcharhinus limbatus).
Sydafrika  – Storvilt, sjövilt och helt galet bra!
Burdykning utanför Gansbaai
Sydafrika  – Storvilt, sjövilt och helt galet bra!
En kallfront sveper in över Kapstaden.

Sydafrika

– Storvilt, sjövilt och helt galet bra!

Text och foto Mattias Sellin

Vid Kap Agulhas udde längst söderut på den afrikanska kontinenten möts Indiska Oceanen och världens näst största hav Atlanten. Varmt vatten från Agulhaströmmen blandas med kallt näringsrikt vatten från Västvinddriften, vilket skapar unika förhållanden både på land och till havs. Här har du möjligheten att på en och samma resa stå öga mot öga med en kraftfull noshörning på över 1 000 kilo för att sedan dyka tillsammans med tigerhajar, vithajar och lekfulla sälar. Följ med på en adrenalinfylld resa bland vassa tänder och imponerande betar! 

Ända sedan min barndoms första dagar har hajar och rockor alltid fascinerat mig. Jag kommer ihåg när jag som nio- eller tioåring steg in på det lokala biblioteket för att låna en bok om korallrevet och dess invånare. Bibliotekarien tittade förvånat ner på mig som vid den tidpunkten knappt kunde nå över disken. Hon visade mig sedan vänligt till en hylla fylld med spännande litteratur. Där fanns ett flertal intressanta alternativ men som ung kille så fastnade jag givetvis för den största och mest spektakulära boken. Tyvärr var den på engelska, men det spelade ingen roll, bilderna var häftiga och det var avgörande. Väl hemma kunde jag sitta i timmar och studera dessa fotografier in i minsta detalj. De sidor jag idag minns bäst är de som handlade om de stora arterna som tigerhaj och vithaj. Nu mer än 20 år senare har jag hittat landet som kan erbjuda allt det som illustrerades i denna bok och lite till. Sydafrika erbjuder helt enkelt dykning i absolut världsklass.

Sydafrika

– Var god och återgå till era platser. Vi skall strax påbörja vår inflygning mot Kapstaden, utropar kapten från cockpiten.

Utanför flygplansfönstret syns en blandning av modern storstad och stora områden av plåtskjul som bildar de ökända kåkstäderna. Från luften ser staden liten ut med tanke på sina 3,5 miljoner invånare. När vi kliver ut ur planet är det ett friskt och behagligt klimat som hälsar oss välkomna. Landet som är känt för sina stora mineralrikedomar och fantastiska djurliv har verkligen skruvat upp våra förväntningar. Här finns möjligheten att få möta ”the big five”, vilket är ett samlingsnamn på leopard, lejon, elefant, noshörning och afrikansk buffel. Utöver detta finns det ett helt fantastiskt marint liv vilket inkluderar knölvalar, delfiner, sälar och ett stort antal olika hajarter. Sydafrika har tre huvudstäder: Kapstaden, Pretoria och Bloemfontein. Landet är ungefär tre gånger så stort som Sverige och befolkningen uppgår till 48 miljoner invånare. 

Ett bra sätt att njuta av Kapstaden och samtidigt få en översiktsbild av området är att åka linbanan upp på Taffelberget. Utsikten från toppen är fantastisk. De rödfärgade bergen stupar brant ner i det blå havet och bildar ett storslaget scenario. Bergets högsta punkt är Maclears Beacon och når hela 1 086 meter över havet. Från utkikspunkterna uppe på berget ser du bland annat Robben Island. Här satt Nelson Mandela och andra ANC-medlemmar fängslade under apartheidtidsepoken, vilken avskaffades under F W de Klerks regering under 1990-talet. Idag är landet en republik och styrs lyckligtvis sedan 1994 av demokratiska val och principer. Vårt första stopp i Kapstaden blir dock kort. Vi skall vidare till en lite fiskeby som erbjuder ett möte som kommer att sätta rejäl fart på vårt adrenalinsystem.  

Den stora vita hajen

Efter fyra timmar i en minibuss längs en...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Fakta

Geografi Sydafrika ligger längst ner på den afrikanska kontinenten. Landet har kuststräckor både mot Atlanten och Indiska Oceanen. Landet erbjuder både öken,...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser