DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Taba – både till lands och till sjöss
Du kan kombinera landbaserad familjesemester med ett kort dyk safari ombord på Coral Dreams.
Taba – både till lands och till sjöss
En af de venlige grønne kæmper ved Taba.
Taba – både till lands och till sjöss
Kålhovedkoral og viftekoral ved Ras Mamlak.
Taba – både till lands och till sjöss
P Bell’s Blue Hole i Dahab.
Taba – både till lands och till sjöss
Skorpionfiskene hører til Rødehavets bedste når det gælder kamuflage.
Taba – både till lands och till sjöss
Sinker ved Nuweiba er et perfekt sted for fotografering.

Taba

– både till lands och till sjöss

Av John Bantin
Landbaserad dykning kan vara toppen på familjesemestern. Kombinera den med att smita iväg ett par dagar på dyksafari. Då mixar du det bästa av två världar. Vi har testat om man både kan äta kakan och ha den kvar.

Kombinera familjesemester med dykning kan vara svårt. Ingen vet det bättre än jag. Speciellt om man har småbarn eller icke-dykande livspartner. Man åker kanske till något ställe som tycks tillfredsställa alla behov. I själva verket visar sig ”sticka iväg och dyka i en timme” kräva ungefär tre timmar med förberedelser, en timme i vattnet, skölja alla dykprylar och hänga upp dem på tork inräknade.
Dessutom blir man begränsad till att dyka enbart i närheten av stället där man bor. Oundvikligen kan man bara åka till närbelägna dykplatser för stranddykning. Kortaste lilla båtfärd slukar bortåt en halv dag. Den tiden skulle familjen hellre se att du ägnar åt den. Man måste vara noga med att välja resmål också.
Hotellen Hilton och Mövenpick i Taba i den egyptiska delen av Akabaviken erbjuder paketsemester med massor av kul saker att göra för både vuxna och barn. De har ett par mysiga revplättar precis utanför stranden.
Taba ligger i närheten av Eilat i Israel. Under 1980-talet blev bägge orterna liktydiga med ”dykning i Röda Havet” – trots att Akabaviken egentligen bara är en liten tarm (om än unik) till det ”riktiga” Röda Havet. Dykningen är så enkel att den gav varmvattensdykning dåligt rykte bland alla tuffa och djärva dykare mer vana vid kalla, strömfyllda, grumliga hemmavatten.

Bortglömd kust
Akabaviken är en fortsättning på den afrikanska stora sprickdalen. Den är mycket djup. Vattnet värms underifrån av vulkaniska heta källor på havsbottnen. Därför hyser viken många tropiska arter trots att den ligger så långt norrut.
På bägge sidor omges viken av Egyptens och Saudi-Arabiens bergiga öknar. Inga slammiga floder mynnar i viken. Därför är vattnet enastående klart. Tidvattnet är minimalt. Alltså existerar knappt några strömmar. De kringliggande bergen ger havsytan lä undan förhärskande vindar. Inte undra på att nordeuropeiska dykare fick intrycket att all tropikdykning var som att vistas i en simbassäng.
För många år sedan flög turisterna till Eilat. Sedan tog de sig ner längs kusten med fyrhjulsdrivna bilar. De dök från stranden där de kom åt. Idag flyger semesterfirarna direkt till Taba eller de blomstrande turistcentren runt Sharm el Sheikh. Eller de åker till något av de få ensligt belägna dykcentra som byggts speciellt för ändamålet.
Dykentusiasterna brukar numera sikta in sig direkt på Sharm. Tekniska dykare har inrättat sitt högkvarter ungefär halvvägs upp längs kusten i Dahab. Sedan har större delen av Sinaikusten blivit bortglömd. Ändå finns det fortfarande finfin dykning där. Den är lika bra som den någonsin har varit.
För semesterfirare ligger Taba bra till för kulturella utflykter till ställen som klippstaden Petra i Jordanien, Döda Havet, Sinaiberget och Sankta Katarinaklostret. Men kan göra givande utfärder för såväl kristna och judar som muslimer till Jerusalem. Min fru var pigg på att utnyttja tillfällena till alla sådana avstickare medan vi...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser