DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Simply the best – kryssning i södra Röda Havet
Vraket efter Aida vilar på revväggen vid Big Brother Island. Hon ligger på 30 meter och är underbart smyckad i mjukkoraller.
Simply the best – kryssning i södra Röda Havet
Simply the best – kryssning i södra Röda Havet
Simply the best – kryssning i södra Röda Havet
Likt De tre musketörerna glider ett gäng gula rödahavsfjärilsfiskar över de grunda delarna av Daeadalus Reef.
Simply the best – kryssning i södra Röda Havet
En morgonpigg drakfisk jagar frukost vid sydspetsen på Elphinstone Reef.
Simply the best – kryssning i södra Röda Havet
Våra säkerhetsstopp blev sällan långtråkiga. Här ligger vi på 5 meter utanför Little Brother när en biffig Napoleon-fisk ansluter.
Simply the best – kryssning i södra Röda Havet
En ekorrfisk (Sargocentron spiniferum) äntrar scenen som utgörs av en omkullvräkt korall på östra sidan av Elphinstone.
Simply the best – kryssning i södra Röda Havet
Överfarten från fastlandet till Brother Islands var gungig men vi bjöds på en vacker solnedgång.
Simply the best – kryssning i södra Röda Havet
De skarpögda trumpetfiskarna gjorde oss ofta sällskap vid revväggarna.

Simply the best

– kryssning i södra Röda Havet

Av Martin Örnroth
Att åka på en dyksafari i Röda havet är inte på något sätt en ny företeelse. Det har du kunnat göra sedan mitten på 80-talet. Men på senare år har intresset för denna dyk- och semesterform ökat dramatiskt. Idag är båtarna många och antalet rutter lika så. Här finns långa turer och korta minisafaris, både i de norra och södra delarna av Röda havet. Du kan välja mellan enklare båtar och lyxiga fartyg. Vi bokade in oss på en av områdets modernaste båtar och turen hade det förpliktigande namnet Simply the best.

Med ett svepande vitt blänk var 5:e sekund förkunnar fyren på Big Brother sin närvaro för omvärlden. Den lilla ön har varit vårt mål sedan vi lämnade Port Safaga fem timmar tidigare. Fyrtornet byggdes av engelsmännen 1883 och ingick i ett led av fyrar som skulle guida de brittiska ångfartygen på sina handelsresor till och från Indien, och se till att lasten med kryddor, te och silke nådde sin europeiska slutdestination.
Under hela resan har vinden gjort sitt bästa för att vi skulle få så mycket ”gupp” som möjligt för pengarna, men nu tycks den äntligen ha gett upp. Den Gyllene apelsinen har just gått ner väster och jag kan fortfarande ana de taggiga konturerna av fastlandets bergskedjor i den honungsgula skymningen.
Brother Islands består av Big Brother och Little Brother, som reser sig från havsbottnen likt två smala pelare och runt dessa mäter djupet över 300 meter. De två öarna är de enda reven på många sjömil vilket gör dem till veritabla magneter för alla former av liv. Belägna ute i öppna havet är de exponerade för den ständigt närvarande strömmen, något som ytterligare bidrar till den marina frodigheten.

Aida
Som fyrvaktmästare i Röda Havet arbetar man tre månader i sträck och därefter är man ledig i en månad. Bemannade fyrar innebär således att man måste ha fartyg som ombesörjer transport av personal och förnödenheter. Aida var ett sådant fartyg. Med sina 75 meter i längd började hon som trupptransportfartyg under Andra världskriget men byggdes senare om till supplyfartyg. Den 15 september 1957 var hon på väg med en leverans till fyren på Big Brother. Det blåste hårt och sjön gick hög. När hon skulle lägga till vid piren bar det sig inte bättre än att hon slog i revet. Allt manskap beordrades iland medan kaptenen lyckades backa av revet. Aida drev sedan några hundra meter norr ut innan hon sjönk för gott.
Än idag ser man tydligt spåren efter ett fartyg som gradvis glidit ner längs revväggen och vid varje platå lämnat något på vägen. Sikten i vattnet är makalös och vi ser henne tydligt redan när vi hoppar i trots att skrovet har sina grundaste delar på 30 meter. För att göra hennes korallbeprydda uppenbarelse rättvisa ska dyket helst göras mitt på dagen så att solstrålarna orkar tränga ner i djupet. Eftersom de flesta som besöker henne har luft eller nitrox i flaskorna och inte är tech-utbildade är det bara den övre delen av Aida som är tillgänglig. Den som har rätt utbildning kan gå djupare och kika in i motorrummet. Det gapar dock tomt då själva motorn ligger på blott åtta meters djup, rakt ovanför vraket. Annars är det mest det rika fisk- och djurlivet som utgör naturliga motiv för fotografen.

Smala vänner
Efter fem minuter lämnar vi Aida, går upp till 20 meter och fortsätter vår resa mot nordspetsen på Big Brother Island. Sträckan mellan de två vraken måste gå in i historieböckerna som en av de bästa och mest frodiga i hela Röda havet. Här...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser