DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Foto  Foto
Så här tar du bättre semesterbilder
Ett bra exempel på hur lång slutartid och stativ kan fånga ett vackert stadslandskap (här i Singapore).
Så här tar du bättre semesterbilder
Finns det linjer i motivet du kan utnyttja och spela med? Försök hitta diagonaler, de ger mer spänning än raka horisontella eller vertikala bilder (här risfält på Bali).
Så här tar du bättre semesterbilder
Det krävs mod att gå riktigt nära med kameran när du tar bilder på människor, men du blir rikligt belönad (snickare i Kairo).
Så här tar du bättre semesterbilder
Ta bilderna i ögonhöjd, vare sig det handlar om barn eller djur, så blir bilderna roligare och bättre.
Så här tar du bättre semesterbilder
Var inte rädd för att leka med vinklarna! Här fungerar också tredjedelsregeln utmärkt, titta var ”kryssen” skulle hamnat.
Så här tar du bättre semesterbilder
Motljus (första bilden) och medljus (andra bilden). Samma plats, samma tid, ingen bildbearbetning efteråt. Du ser själv skillnaden.
Så här tar du bättre semesterbilder
Motljus (första bilden) och medljus (andra bilden). Samma plats, samma tid, ingen bildbearbetning efteråt. Du ser själv skillnaden.
Så här tar du bättre semesterbilder
Genom att lämna plats i rörelsens riktning får du mer dynamik i bilden (Bosra, Syrien).

Så här tar du bättre semesterbilder

Text och foto: Marko Wramén
Visst är det dykningen vi tycker bäst om på semestern, men det händer mycket skoj på land också och ibland kombinerar man olika semesterupplevelser. Då är det kul att ha fina bilder med sig hem som minnen. Här får du några enkla tips som snabbt höjer kvaliteten på dina foton.

Du vet hur det är – du har knäppt en massa kort på semestern men på något sätt blir de inte så bra som du minns. Samtidigt ser du bilder i tidningarna från samma resmål som ser mycket bättre ut. Är det bara för att proffsen har dyra kameror eller vad handlar det om?

Visst spelar utrustningen roll men den som vet hur en bra bild tas kan lyckas även med enkla kompaktkameror. Efter att ha fotograferat och skrivit resereportage i 17 år har jag fått många frågor om hur jag gör. Här kommer ett par enkla tips som hjälper dig att få bättre bilder utan krav på att en naturbegåvning i fotografi. Att många av dessa tips också fungerar under vattnet är en bonus vi bjuder på.

Ljuset
Ljuset är kanske den viktigaste faktorn för att en bild ska bli bra.

Tips ett Ta dina bilder tidig morgon eller sen eftermiddag.
Vackrast ljus för fotografi på typiska soliga semesterorter är oftast tidig morgon och sen eftermiddag. Då står solen lägre och ljuset är varmare. Mitt på dagen är ljuset väldigt starkt och platt och kommer rakt uppifrån.

Tips två Ha solen bakom kameran
En annan sak att tänka på är var ljust kommer ifrån. Ska du ta en bild på din kompis/partner/barn? Eller ett hus/monument? Se till att solen finns någonstans bakom dig, inte bakom motivet. Är solen bakom motivet lyser den in i kameran och det blir motljus. Motivet, till exempel din kompis, blir skuggigt och mörkt och det är svårt att se. Färgerna blir också trista. Har du solen någonstans bakom dig (den behöver inte vara exakt rakt bakom) får du tvärtom bra belysning på ditt motiv. Färgerna kommer fram, ansiktet syns tydligt och du får den där glimten i ögonen av solreflexen som gör bilden mycket mer levande.

Tips tre Använd blixt vid motljus
Ibland går det inte att undvika att ta en bild i motljus, alltså med solen någonstans framför kameran. Samma om solen är rätt ovanför, mitt på dagen, då blir det konstiga skuggor i ansiktet på den du tar bild av oavsett vinkeln. Ett trick att undvika detta är att slå på blixten på kameran. På vissa modeller finns ett speciellt läge som heter back light eller motsvarande, men standardläget går bra också. Blixten slår bort skuggorna, tar fram färgen och ger återigen en glimt i ögonen på motivet.

Vinkel och fokus
Ett fel som många gör när de tar bilder på barn, hundar och andra saker som är lägre ner är att de står upp och tar bilden nedåt. Det blir i regel väldigt tråkiga bilder.

Tips fyra Ta bilderna i ögonhöjd
Tar du istället bilderna i ögonhöjd på motivet blir bilden mycket mer levande. Alltså, sätt dig ner (eller ibland till och med lägg dig ner om...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser