DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Udstyr  Utrustning
Test – Sherwood SR1
Test – Sherwood SR1
Test – Sherwood SR1
Trots det korta utblåsröret ger Sherwood SR1 inga nämnvärda problem när det gäller störande bubblor framför masken.

Test

– Sherwood SR1

Av John Bantin

Regulatorerna från Sherwood har tidigare haft rykte om sig att vara slitstarka och lättskötta. Därför har de varit favoriter på många dykarskolor – särskilt i USA. Men kanske de inte levererade luft lika generöst som sina konkurrenter?

Alla dykare borde känna till namnen Ian Himmens och Stan Ellis. Vi ska ha klart för oss att vi står i tacksamhetsskuld till dem. ANSTI-maskinen blev nämligen uppfunnen och utvecklad av dem. EN250-normerna följde snart efter. Sedan dess har regulatorer helt enkelt bara blivit bättre och bättre.
Sherwood-regulatorerna har sedan gammalt haft rykte om sig att vara slitstarka och lättskötta. Därför har de varit favoriter på många dykskolor – speciellt i USA. Men de kanske inte levererade luft lika generöst som deras konkurrenter gjorde. Det var på den tiden. Sherwood har nyligen presenterat en fullständigt nykonstruerad regulator. Den är enastående bra.
Andningsarbetet (Work of Breathing – WOB) uppges vara mindre än en halv joule per liter på 50 meters djup med en RMV på 62,5 liter. Därmed erövrar Sherwood med sin SR1 helt nytt territorium för det väletablerade amerikanska företaget. Kom ihåg en sak. För inte alls länge sedan var ett WOB under 1 joule per liter en oövervinnelig barriär.

Förstasteget
Vid första påseende ser regulatorn ut som om den vore byggd av Dean Garaffa. Han var tidigare ingenjör på Scubapro. Numera är han chef för Atomic Aquatics. Men jag har fått reda på att han inte har haft sitt finger med i spelet.
Förstasteget har en vridbar ring. Runt den sitter lågtrycksanslutningarna fördelade. Högtrycksanslutningarna är placerade ur vägen på regulatorns centrala del.
En sak är ovanlig. Det här kolvstyrda förstasteget har ett membran som trycker på fjäderkammaren. Därmed är det förseglat från omgivningarna mot partiklar eller iskristaller som kan bildas och störa funktionen. När man öppnar kranen på flaskan överförs trycket på ett mycket synligt sätt.

Andrasteget
Andrasteget ser ut som en ädelsten med sin blandning av syntetmaterial och blänkande rostfritt stål. Det är särdeles kompakt. Det är pneumatiskt balanserat för att ge konstant luftflöde oavsett kvarvarande tryck i flaskan. En enkel kontrollknapp reglerar andningsmotståndet och luftströmmens hastighet samtidigt.
Andrasteget har också en ”intelligent” ventilarm med ”flytande krona”. Mekanismen reagerar när gastrycket blir noll. Då avlastar den ventilens tryck mot ventilsätet. Det innebär att regulatorn efter användning kan stuvas undan och förvaras lång tid utan att ventilen sätter märken i ventilsätet. Därför behöver man inte byta ventilsätet nästa gång regulatorn ska tas i bruk.
Inströmningshålen till membranet sitter dolda runtom längs kanten förutom de fyra hålen i fronten.

Flödarknapp
Regulatorns front har ypperlig finish med en ring av rostfritt stål. Ringen omger en stor flödarknapp av gummi med greppvänlig yta. Det råder inga tvivel om var man ska trycka. Flödarfunktionen är mycket effektiv och ger mera luft ju hårdare man trycker.

Komfort
Jösses – vilken fantastisk regulator! Den krävde ingen...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser