DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Udstyr  Utrustning
Test – Mares MR42 CARBON
Test – Mares MR42 CARBON
Test – Mares MR42 CARBON
Test – Mares MR42 CARBON

Test

– Mares MR42 CARBON

Av John Bantin

Kol, koldioxid och kolfiber är modeord i media nuförtiden. Vi tänker noga på våra ekologiska fotavtryck innan vi gör onödiga resor i våra alltför motorstarka bilar. Vi funderar hela tiden på koldioxidutsläpp. Glassiga tidskrifter hojtar om att kompensera för utsläppen. Vi ska betala pengar till utvecklingsländer som gottgörelse för att vi skickar journalister på långa flygresor.
Ibland tror jag vi glömmer att kolfiber är ett människoskapat material. Det revolutionerade jetmotorerna. Kolfiber gjorde det möjligt att bygga nya saker. Bland annat bränslesnåla turbojetmotorer som driver tunga trafikflygplan.
Kolfibrernas enastående styrka upptäcktes 1963. Då testades de på Royal Aircraft Establishment i Farnborough i England. Rolls Royce fick licens att utveckla RB-211-motorn. Den gjorde senare en inbrytning på den amerikanska marknaden. Senare versioner av kolfiber har använts för att armera olika sorters plastmaterial. Då går det att kombinera låg vikt med beständighet mot korrosion och hög styrka.
Idag används kolfiber i regulatorer. Då ska vi notera att kolfiber leder värme bättre än de vanligaste metallerna. Dessutom välkomnas den låga vikten av varje dykare som packar för en flygresa.

Förstasteget
Förstasteget på MR42T har till det yttre mycket stor likhet med sina motsvarigheter på Proton Metal och Abyss 42. Bokstaven ”T” står för ”trimaterial”. Tillverkaren använder nämligen såväl mässing som mjuk och styv polyuretan. Höljet har två högtrycks- och fyra lågtrycksanslutningar. De sitter lämpligt fördelade för att tillåta enkel slangföring utan risk för ”ormbo”. Vad som särskiljer utseendet från andra förstasteg är ytbehandlingen. Den kallas för ”physical vapour deposition coating” (PVD) och sägs vara både rep- och stöttålig och ge gott skydd mot oxidering.
Lågtrycksslangen är av den senaste typen. Den är extra böjlig och mjuk och har flätad ytterstrumpa. Flera andra regulatortillverkare har liknande slangar. Mares hävdar att deras slang är tillverkad enligt företagets egna specifikationer. Ändå ser den precis likadan ut som de italienska slangarna från Miflex.

Andrasteget
Andrastegets hölje är helt och hållet tillverkat i SMC-kolfiber. Det väger 65 procent mindre än en motsvarande version av metall. Det sägs också ha bättre förmåga att leda värme än mässing. Därför borde det vara idealiskt för dykning i kallt sötvatten. Även det ventilerade slangskyddet vid slanganslutningen sägs vara en bättre värmeledare än de som normalt används.
Ett nät ingår i konstruktionen. Säg att en dykare får stark ström rakt mot ansiktet – exempelvis när man sitter fasthakad med en revkrok. Då diffuseras vattenströmmen mot inandningsmembranet. Det hindrar regulatorn att friflöda vid olämpliga tillfällen.
SMC står för ”Sheet Moulding Compound”. Den nya tekniken är hämtad från Formel 1-racing. Den tillåter konstruktörerna att gjuta mycket komplicerade...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser