DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Udstyr  Utrustning
Test - Bladefish  BF5000 SeaJet
Test - Bladefish BF5000 SeaJet
Test - Bladefish  BF5000 SeaJet
Test - Bladefish BF5000 SeaJet

Test

Bladefish BF5000 SeaJet

Av John Bantin

Bladefish BF5000 är toppmodellen i en serie av en helt ny typ av skotrar. Jag får ofta sådana att testa. Vanligen är redan vikten på dem tillräckligt avskräckande för att hindra mig att ta dem till något ställe med bra sikt. Bladefish är annorlunda.
Enligt uppgift är den konstruerad och framtagen i Storbritannien. Men uppenbart är den tillverkad i Fjärran Östern.
Alla undervattensskotrar består av tre huvuddelar: kraftkälla, motor och propeller. Oftast tar batteriet upp mest plats och står för det mesta av vikten. Bladefish skiljer sig genom att använda litium-jonbatterier inbyggda i apparaten. Sådana kräver väldigt litet utrymme i förhållande till antalet tillgängliga amperetimmar. Därför liknar Bladefish en ”vanlig” skoter där hela det stora nospartiet saknas. Jag har sett värmefläktar med liknande utseende.
För det första: vilka är nackdelarna med litium-jonbatterier? Nja – när de ska kasseras måste de tas om hand enligt stränga miljöbestämmelser. Jag tvivlar på att de enligt gällande regler får transporteras som flygbagage (fast vem vet?). Och tänk om de börjar läcka? Kanske på grund av mekanisk skada. Då kan havsvatten i kombination med litium-jonbatterier åstadkomma riktigt intressanta fyrverkerier.
Mark Bruce är chefsinstruktör på Wraysbury Dive Centre. Jag bad honom att prova Bladefish i sjön en snöig morgon tidigt i februari. Han var åtminstone blöt redan. Han hade precis avverkat en lektion med en olycksalig Open Water Diver. Jag var riktigt belåten med att inte behöva hoppa i vattnet själv. Det såg minst av allt inbjudande ut!
Jag bad Mark att åka längs hela sjön. Sedan strövade jag över till bryggan där jag väntade mig att han skulle komma upp. Under tiden kollade jag hans bubblor. Jag beräknade att han gjorde ungefär tre knop. Det är riktigt snabbt. Snart kom han upp genom den tunna isen. Jag vände mig till Arthur – även känd som ”Jag är bara kocken” och sade att jag tänkte sätta Mark på prov. Han skulle få åka runt stränderna på hela sjön om han hade lust. Mark gillade tydligen idén. Han stack iväg.
Man sätter igång skotern genom att trycka samtidigt på två knappar längst upp på de två symmetriskt placerade handtagen. Med en tryckning får man lägsta hastigheten. Med nästa snabba tryckning stegar man upp farten. Vi trodde att det fanns tre hastigheter på den här modellen. Det hade den också på land. Men Mark kunde inte få upp den i full fart i det iskalla vattnet. ”Jag hittade bara två effektsteg. Ändå gick det verkligen undan när jag fick in det högre” rapporterade han.
Skotern är djupklassad till 50 meter. En nyhetsreporter från TV dök under isen i Wraysbury i januari. Han berättade för världen att han varit på 20 meter. Såvitt vi vet tvingas man gräva för att komma djupare än 7 meter. Kanske reportern räknade i fot. Förutsatt att den inte läcker in vatten borde en skoter fungera lika bra på alla djup.
Batteripacken ger 18 volt. Den räcker för ungefär två timmars...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser