DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Udstyr  Utrustning
Test – Mares Puck Air
Test – Mares Puck Air
Test – Mares Puck Air
Test – Mares Puck Air

Test

– Mares Puck Air

Av John Bantin

För mig är dykning ett medel för något därutöver. Jag dyker för att kolla vad som finns, för att fotografera och för att skriva om det senare. Ibland går jag i vattnet tre eller fyra gånger per dag. Under ytintervallen är jag vanligen upptagen med att ladda batterier, ladda ner minneskort till laptopen och skriva anteckningar på den. Nu inser du att ett ytintervall inte tillåter mig att sitta långa stunder och slöa eller bara knåpa för nöjes skull med prylarna.
I motsats till vad folk tror är jag inte prylgalen. Naturligtvis använder jag komplett utrustning när jag dyker, Jag tycker inte det är besvärligt att testa nya prylar och skriva ner mina intryck i sådana här tester. Uppgiften låter sig enkelt fogas in i det jag redan håller på med.
Å andra sidan har jag varken tid eller tålamod att tjafsa med pinaler som kräver alltför mycket möda att använda. Jag förväntar mig att inte behöva läsa bruksanvisningen förrän jag har kört fast. Även i sådana fall litar jag hellre på goda råd från andra.
Just därför uppskattar jag enkelheten hos dykdatorn Mares Puck Air. Den liknar sin prisvärda föregångare Mares Puck. Men den är integrerad med andningsgasen via en permanent anslutning till en högtrycksslang. Den är en fullfjädrad dekompressionsdator som använder algoritmen Wienke RGBM. På Mares säger de: ”Mares-Wienke RGBM (Reduced Gradient Bubbles Model) tar fenomenet mikrobubblor med i beräkningen för att i största möjliga utsträckning undvika att de bildas. Dr Bruce Wienke övervakade mer än 10 000 verkliga dyk i sitt laboratorium i Los Alamos. Han studerade och utvärderade hur mikrobubblor bildades. Det ledde till bättre förståelse för mekanismerna bakom att mikrobubblor uppstår under ett dyk. Idag är det här den mest avancerade algoritmen för att minska bildningen av mikrobubblor utan att dyktiderna förkortas avsevärt.”
I en version levereras datorn med en analog kompass monterad i samma konsol.

Inställningar
Puck Air har en enda knapp. Med tryckningar på den kommer man åt hela uppsättningen med menyer i flera lager. Håll knappen nedtryckt mer än en sekund. Då kommer du in på det menylagret. Med korta tryck navigerar man genom menyn eller lagren av undermenyer. Med nästa långa tryckning kommer man in på den nya menyn. Snabba tryck ger justeringar. Långa tryck bekräftar inställningen.
Enda nackdelen är om man missar en inställning. Då måste man gå hela vägen runt från början igen för att komma tillbaka till samma ställe. Läge, data, larm, tid, klocka, inställningar typ kontrast, PC-gränssnitt, dyklogg, dykplanering och till och med datorns tillverkningsnummer – allt gå att komma åt genom menyerna.
Lägesinställningarna är luft, nitrox eller helt enkelt tidtagare och djupmätare (läge gauge). Det finns tre inställbara nivåer av personliga säkerhetsmarginaler för att göra programmet mer återhållsamt.

Skärmens läsbarhet
Kolla läsbarheten själv...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser