DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Thailands bästa dykområden – Phuket
Thailands bästa dykområden – Phuket
Thailands bästa dykområden – Phuket
Thailands bästa dykområden – Phuket

Thailands bästa dykområden

– Phuket

Text & foto: Magnus Lundgren
Thailand är ett resmål som, med all rätt, växer i popularitet. Även som dykresmål är det en svår pralin att motstå. Fantastisk dykning i två olika hav, tropiska öar med vita stränder, ett gudabenådat kök, klart vatten med en temperatur på 26 till 28 grader och oftast bra och lugna dykförhållande. Det är som sagt svårt att motstå. Först ut i vår serie om Thailands bästa dykområden är Phuket.

Phuket är en bergig ö, Thailands största, och ligger mitt på den korta västkusten. Ön, som är förbunden med fastlandet med en bro, är lättillgänglig och ett populärt turistmål. De flesta når ön via de dagliga inrikesflighter från Bangkok eller med charterflyg direkt från Skandinavien till Phuket’s flygplats på nordsidan av ön.
Phuketprovinsen har den högsta medelinkomsten i landet och det är framförallt turism och gummiodlingar som är huvudnäringarna. Västra Phukets har långa fina badstränder med Patong, Karon och Kata som de allra mest kända och populära. Den beryktade tsunamin drabbade även Phuket den 26 december 2004. Det uppskattas att 250 turister förlorade sina liv och den materiella förstörelsen vid öns stränder var stor. Idag har turistnäringen återhämtat sig helt efter katastrofen.
Som dykdestination erbjuder Phuket allt från korta dyk direkt från stranden i Kata till halv- och heldagsutflykter. Har ni bara en förmiddag eller eftermiddag finns det korallrev men också fina ”muck-dyk” nära både Kata och Karonstränderna. Bland Phuket’s endags-utflykter dominerar destinationerna Shark Point, Anemone reef, vraket King Cruiser, Koh Doc Mai, Racha Yai och Racha Noi. Här är tre favoriter:
Shark Point (Hin Musang) är den bästa av tre bra dykplatser på ett väldigt litet område cirka 25 km från Phuket. King Cruiser och Anemone reef är två andra. Från ovan är Shark Point bara en liten kobbe som bryter ytan men under ytan breder ett imponerande revkomplex i kalksten ut sig. Klipporna är en del av ett marint reservat och belamrade av färgstarka mjukkoraller, anemoner och solfjäderskoraller som trivs i det strömmande vattnet. Phuket’s Shark point är till och med en ”shark point” som har fog för sitt namn. De söta och harmlösa zebrahajarna, Stegastoma varium, är vanliga och kan ofta ses liggande och dåsa på sanden mellan klipporna på 20 meters djup. Det kan vara strömt på Shark Point och sikten varierar men är tyvärr sällan kanonbra.
Koh Doc Mai är en liten ö som reser sig lodrätt upp ur havet med djungelbush högst upp som en vild peruk. Under ytan består den av väggar på tre av öns sidor och den fjärde är en slänt. Det är ofta dålig sikt där men makrolivet runt Koh Doc Mai är av världsklass. Här kan man se sjöhästar, ovanliga muränor, spökkantnålar, nakensnäckor, räkor i olika färger och former med mycket mera. Det är dessutom ett enkelt dyk som passar alla nivåer och kan dykas på mellan 5 och 25 meters djup. Det finns en hel del grottöppningar på östra sidan som man inte skall ge sig in i utan rätt utbildning och utrustning.
Söder om Phuket ligger Racha Yai och Racha Noi. Racha Yai är det mest populära resmålet för familjen som både snorklar och dyker. Vackert, lättsamt, enkelt och familjärt. Racha Noi, som är en bra bit söder om Racha Yai, är...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser