DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Thetis – Vraklexikon #50
1 av 1

Thetis

Vraklexikon #50

Av Anders Nygren och Mikael Eriksson

Thetis sjönk i slutet på oktober 1985. Hon var då på väg hem från en fisketur och hade en enorm last av sill. Lastrummen var fyllda till bredden och ryktet säger att de till och med hade sill i maskinrummet för att lastrummen var överfulla.

tråltrassel Det var tidigt på morgonen och det blåste hårt, ca 12-13 meter per sekund. Man hade av någon anledning valt farleden i ytterskärgården istället för den inre och lugnare sjövägen genom Sotenäskanalen, till skillnad från andra fiskefartyg som gick den inre vägen.

Utanför Tryggö norr om Smögen rapporteras en hård stöt och i samma ögonblick får Thetis plötsligt in vatten över däck i samband med en kraftig dyning. Kaptenen försöker motverka krängningen genom att gira kraftigt, vilket resulterar i att trålen far ut över relingen och trasslar in sig i propellern. Utan motordrift lyckas man inte häva krängningen detta beror delvis även på den tunga lasten, och Thetis tar in vatten.

I samband med den ödesdigra dyningen anropar kaptenen fiskefartyget Yvette, som kommer till undsättning för att rädda besättningen från det sjunkande fartyget. Thetis har dock redan sjunkit när Yvette anländer och besättning plockas upp via livbåten, från vilken de sett sin stora last gå till botten med Thetis. Man kommer osökt in på det något modifierade ordspråket ”hellre en sill i handen, än flera ton i sjön”.

dykningen Thetis ligger idag på 30 meters djup och står kölrät och stadigt på en ljus sandbotten.

Dykning på Thetis sker från båt, och det är mycket lämpligt att följa med någon av de regelbundna turer som arrangeras av lokala dykcenter, då det ofta är svårt väder med dyningar, blåst och strömmar ute vid dykplatsen.

Vraket är bojat och dessutom utmärkt på sjökortet. Ofta gör man sig i ordning för dykning en bit ifrån för att sedan hoppa i vattnet direkt vid ankomsten till bojen. Det är ofta strömt i ytan och man måste börja nedstigningen omgående för att slippa simma mot strömmen för länge. Ett par meter under ytan avtar dock strömmen något och man kan i lugn takt fortsätta ner i djupet mot Thetis. Redan på stort avstånd ser man konturerna av akterdäck och resterna av överbygganden. Den översta delen av styrhytten är borta sedan någon lyckats dragga och riva bort den.

sevärt Det finns mycket att titta på och lämpligen tar man ett varv på utsidan av skrovet akterut och tittar på trålen. Fortsätt sedan föröver och passa på att titta in genom dörrar och fönstergluggar. Se upp för linor och sladdar. Akter om lastrummen står spelet som hanterar trålen. Det finns även reglage på motsatt sida vid lejdarna direkt föröver om lastrummen...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser