DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Vrag  Vrak
Vragleksikon – Affaire
Det är typiskt för Östersjön runt Bornholm att Affaire är täckt med massor av små musslor.
Vragleksikon – Affaire
Genom lastluckorna kan man kika ner på oljekakorna som Affaire fraktade då hon sjönk.
Vragleksikon – Affaire
Det krävs båt för att dyka på Affaire, även om hon ligger nära kusten.
Vragleksikon – Affaire
Vragleksikon – Affaire

Vraklexikon

– Affaire

Text och foto Christian Skauge

Den 15 december 1883 sjönk Stavanger-galeasen Affaire öster om Bornholm. Hon var på väg från Riga till Helsingör då hon seglade på klipporna utanför Årsdale och drev sedan några hundra meter innan hon sjönk på 42 meters djup. Det behövs alltså båt för att komma ut till vraket, något som vi löste genom att åka med Peter på Dykkercenter Bornholm, som har en välutrustad RIB. Han använder ekolodet för att lägga draggen rätt och är noggrann med att inte träffa vraket för att inte riskera att förstöra något. När draggen sitter ordentligt är vi redor för äventyr och rullar baklänges ner i Östersjön.

De första meterna är vattnet mörkt och lite grumligt men när vi passerar 25 meter blir det plötsligt ljusare och vattnet antar en klargrön färg. Bara någon meter senare ser vi vraket under oss, precis som Peter lovat. Vi inte bara ser vraket, vi ser hela vraket! Konturerna av skrovet avtecknar sig tydligt mot den ljus sandbottnen som reflekterar så mycket ljus att vi inte ens behöver använda lamporna när vi simmar längs det välbevarade trävraket.

Det finns inte så mycket information om Affaire, vilket inte är så konstigt när det handlar om en så gammal skuta. Hon ska ha byggts på varvet Morten A Magnus i Hogganvik i Vindefjord i Ryfylke 1876, mitt i den stora skeppsbyggnadsperioden mellan 1850 och 1890 som ofta kallas segelskutetiden. Affaire byggdes för rederiet E Berentsen i Stavanger och gick i fraktfart både i Norge och på utlandet. Då hon förliste var hon lastad med oljekakor, rester efter oljerika frön där det mesta av olja och fett har pressats ut med en hydraulisk press. Olkjekakor användes ofta som proteintillskott i djurfoder och delar av lasten finns fortfarande kvar under däck.

Välbevarad på sandbotten

Affaire ligger kölrätt med svag slagsida åt babord. Vraket har sjunkit ner i sandbottnen en del så att spanten precis sticker upp ur sanden midskepps på babordssidan. På styrbordssidan har skrovet delvis kollapsat. Den djupaste punkten är 43 meter medan det intakta däcket ligger på 39 meter. På detta djupet finns det inte så mycket liv men delar av vraket är ändå täckt med ett tunt lager av pyttesmå blåmusslor som är vanligt i den här delen av Östersjön. En och annan torsk simmade runt bland relingsstöttorna medan observanta plattfiskar höll koll på oss utifrån sandbottnen när vi simmade över vraket och kikade ner i luckorna.

Både fören och aktern är relativt intakta även efter långt mer än hundra år på havets botten, men bogsprötet har tyvärr knäckts, antagligen efter ett närgånget möte med en trål. Masterna sprängdes bort i oktober 1976 för att fiskarna klagade på att näten fastnade. Det var också första gången någon dök på vad som av många klassas som Bornholms vackraste vrak.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Affaire  

POSITION N55.05,153, O15.10,227

OMRÅDE Utanför Årsdale på Bornholm

VRAKTYP Segelfartyg (galeas)

BYGGÅR...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser