DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Vrag  Vrak
Vraklexikon – Alma II
Alma II är ett klassiskt Kalle Anka-vrak. Det står helt upprätt på botten och erbjuder vrakdykning av hög klass.
Vraklexikon – Alma II
År efter år sjunker fartygets propeller allt djupare ner i botten.
Vraklexikon – Alma II
Inne i vrakets olika rum och korridorer finns det mängder av olika saker att undersöka. Ett dyk räcker definitivt inte till om man vill se allt.

Vraklexikon

– Alma II

Text och foto: Mattias Sellin

Utanför Bjuröklubb i mellersta norrland finns det sju registrerade vrakplatser. De flesta av dem går att nå med en hyggligt snabb motorbåt på mindre än 30 minuter från land. Ett av dessa vrak är Alma II som ligger cirka två distansminuter nordost om Bjuröklubbs udde. Hon är ett mycket populärt dykmål bland traktens dykare. Med ett maxdjup på cirka 20 meter så är hon lämplig att dyka på även för nybörjare. De kan lugnt och fridfullt njuta av utsidan på vraket medan de med kunskaper inom teknisk vrakpenetration kan besöka hennes insida.

Alma II är inget stort fartyg, endast 48 meter långt och 9 meter brett. Trots detta så finns det mängder av detaljer att se. De mest intakta delarna är fören respektive backen på fartyget. Där emellan så har hon till stora delar kollapsat och fallit ihop. Har du förmånen att besöka henne vid bra sikt så skall du passa på att njuta av en riktig rundtur på henne. Det är en mäktig känsla att se henne stående vackert upprätt på botten med klassiska detaljer så som fartygets propeller kvar.

För de flesta så är det dock insidan av Alma som lockar mest. Du kan välja på lättare genomsimningar till riktiga vrakpenetreringar. Ett exempel på detta är fartygets maskinrum vilket kräver lite mer tekniska kunskaper för att besökas. Eftersom Alma är ett relativt modernt vrak känns element, tvättställ och andra interiörer väldigt bekanta. Faktum är att bland områdets sju kända förlisningar är hon det yngsta vraket och sjönk till botten så sent som den 27 november 1971.

Historia
Alma II byggdes i Hamburg, Tyskland. Beställare av fartyget var Henry Gerdau. År 1963 köptes hon av partrederiet Arnold Hagenah, vilka ägde henne fram till förlisningen. På fredagskvällen den 26 november 1971, på resa mellan Royatta och Rochester, började Alma II av okänd anledning att ta in vatten. I området var det allmänt blåsigt och besvärligt väder. Besättningen arbetade hela natten med att försöka länsa henne. Trots allt slit och hårt arbete så fick fartyget allt kraftigare slagsida.

På lördagsmorgonen blev situationen snabbt sämre. Alma ropade efter hjälp och fick svar av ett tyskt fartyg vid namnet Litania som befann sig i området. De ändrade omedelbart kurs och satte full fart för att komma till undsättning. Att kontakta Litania visade sig vare ett klokt beslut för strax därefter slutade Almas länspumpar att fungera.

Litania han lyckligtvis fram i tid och besättningen kunde tryggt och säkert föras ombord. Beslut togs relativt omgående om att bogseringsbåten Altik skulle försöka få Alma in till Skellefteåhamn. Bogseringen gick till en början bra, men ungefär fyra distansminuter från Vånören började Alma sjunka. Bogseringen fick avbrytas när Alma II släpades med aktern i botten. Risken för att hon skulle brytas sönder blev allt för stor. När hon övergavs var stäven fortfarande synlig precis ovanför vattenytan. 1976 bärgades en del av det lastade trävirket och ett försök att...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Alma II


Position 64° 30.4 N, 21° 37.2 O
Typ Motorlastfartyg
Byggd 1955 J.J Sietas...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser