DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Perus praktfulla porslin – Ur Frodes loggbok
För en gammal biolog som jag är det både frustrerande och fascinerande att hitta så mycket liv, som jag varken sett eller kan namnen på.

Ur Frodes loggbok

Perus praktfulla porslin

Text & Foto: Frode Kjems Uhre

Sjölejon simmar runt mellan båtarna, när vi en tidig söndagsmorgon seglar ut från den lilla hamnen på Perus Stillahavskust...

►  Jag är på väg ut för att dyka tillsammans med en kille från Kanada och dykguiden Renson från Spondylus dykcenter. Guiden säger att sikten troligtvis bara kommer att vara några meter, så jag riggar upp undervattenskameran med en 60 mm makrolins. Det visar sig vara ett bra val.

Vägg av porslin
Från dykbåten går vi direkt ner till en lite tråkig sandbotten på 14-15 meters djup. Men guiden leder oss genom en mycket tät kelpskog, och plötsligt befinner vi oss vid en klippvägg som är full av liv. Stora grupper av porslinskrabbor sitter tätt intill varandra i sprickorna på bergväggen. Här finns också räkor, vackra nakensnäckor och mycket fisk. Många av arterna har jag aldrig sett förut. Det är helt enkelt så mycket liv på bergväggen att jag har svårt att bestämma vad jag ska fotografera. Efter lite tvekan börjar jag med porslinskrabborna, som jag senare identifierar som arten Petrolisthes desmaresti. De är riktigt fina..

Garanti för sjölejon
De kraftiga dyningarna gör att jag måste kämpa för att hålla undervattenskameran stilla, och jag är glad att jag inte satte på en 105 mm makrolins. Jag är verkligen imponerad av att hitta sådana fina makromotiv på några få minuters avstånd från hamnen. Vi ser bara sjölejon från båten, inte under själva dyket. Spondylus Diving Center har som enda dykföretag i Peru tillstånd att ta dykare ut till Palominoöarna, som är ett skyddat naturreservat med garanti för sjölejon på alla dyk. Öarna kallas ibland “Perus Galapagos". Tyvärr lyckades jag inte hinna med det på den här resan, men då finns det ju en god anledning att komma tillbaka. ♦

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta


Dykning i Peru  
Frode dök med Dive Pro:
www.spondylusdc.com

Läs artikeln i DYK #60:

SOME images:
Perus praktfulla porslin – Ur Frodes loggbok, Perus praktfulla porslin – Ur Frodes loggbok
För en gammal biolog som jag är det både frustrerande och fascinerande att hitta så mycket liv, som jag varken sett eller kan namnen på.
, Perus praktfulla porslin – Ur Frodes loggbok
Jag har sett många krabbor genom åren och har massor av bilder på krabbor, men jag har inte sett en så fin mönstrad krabba tidigare.
, Perus praktfulla porslin – Ur Frodes loggbok
Scartichthys gigas är en typ av blenny. Denna art finns vanligtvis i östra Stilla havet från Panama till Chile.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser