DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Tobago – en karibisk pärla!
Den väldiga tarponen, en sportfiskares drömfångst, har ofta ett favoritställe de hänger på. Den här giganten gillade en vägg uppe vid Speyside.
Tobago – en karibisk pärla!
Tobago är definitivt ett rastaland och vår coola dive masters dread locks flöt som korkar.
Tobago – en karibisk pärla!
I hjärnkorallerna bor små pillemariska bultar som skyndsamt parkerar i sitt hål när jag kommer för nära.
Tobago – en karibisk pärla!
Det finns ställen runt Tobago där man ser horder av langustrar. Den här spatserade utanför sin håla en stund.

Tobago

En karibisk pärla!

Text och foto: Magnus Lundgren/Aquagraphics.se
Jag lapar varm sol i båten efter det kylslagna hällregnet. Solstrålarna tvingar bort allt mitt tvivel om att jag kanske hamnat på fel ö. En enorm havslädersköldpadda väcker mig ur dagdrömmeriet när den bryter ytan intill båten. Vi tittar yrvaket på varandra och jag rullar fort i för att uppleva ett magiskt strömdyk på Tobagos legendariska Divers Dream.

Vår chaufför sticker ut huvudet genom vindrutan och skriker ”Nice catch maaan!” till kompisen i rastaflätor som kör förbi med sin illgula ilsket knarrande ”off road”. Det ligger en enorm fisk fastsurrad på hans bönpall. Motorcykelföraren med jättemakrillen har en cigarett hängandes lite lojt i mungipan och försvinner bort medan han vinkar tillbaka. Tempot är lågt, inget hastar och dagarna på Tobago går i sakta och behagligt mak.
Tobagos bländande vita stränder ligger nära ekvatorn vilket är söder om det ökända karibiska orkanbältet. Geografiskt är detta Västindiens sista utpost i sydöst intill Venezuela och den sydamerikanska kontinenten. Landet Trinidad-Tobago, eller TT som de säger lokalt, är kanske Karibiens mest omaka nation.

Färgstarka Tobago är tillbakalutat där tiden stannat upp. Trinidad beskrivs som den hektiska och strävande ön med ett stort inflytande i regionen. Kriminaliteten är hög på Trinidad och i princip obefintlig på Tobago. Trinidad är nog mest känt för världens näst största karneval. Idag är Tobago mer aktuellt än någonsin då flygförbindelserna är tätare och billigare. Häng med på en tur till en karibisk paradisö med fin fin dykning.

Naturligt vis
Den gröna naturen är vulkaniska Tobagos stora tillgång. Första intrycket är de vita palmprydda stränderna. Ön är liksom pyntad med små vackra vikar där man kan njuta i lugn och ro. Inte långt från stränderna finns en tropisk regnskog med mer än 6 000 arter av växter och djur.
Tobagos dykning är varierad med behagliga 25 till 29 grader i havet. Det finns dyk för alla nivåer och smaker från enkla rev- och vrakdyk till mer avancerade strömdyk på exponerade revbankar. Det går att dyka året runt, men bästa dyksäsongen räknas mellan december och april.

Tobago är känt för att hålla dykning av högsta karibisk klass. Den geografiska positionen är största anledningen till det rika marina livet. Likt en kil mellan karibiska havet i väst och Atlantens svall i öst ligger Tobago. Guineaströmmen sveper längs Sydamerikas östra kust och klyvs av Trinidad och träffar då södra och östra delarna av Tobago. Lägger man sedan till att Venezuelas väldiga Orinocoflod föder området med näringsämnen så förstår man den varierade faunan. När det faller extrema mängder regn gör Orinocos kraftigare utflöde att sikten blir sämre.

Lättsamt i södern
Dykningen i söder är lättsam och strömmarna svaga. Ofta glider du sakta fram längs vackra, vajande karibiska rev. Stora fiskstim, grå ängelfiskar i dasslocksformat och orädda sköldpaddor patrullerar längs de relativt grunda reven. En och annan grön muräna vaktar flämtande sin håla och ute på den ljusa sandbotten ligger det ofta amerikanska stingrockor och dåsar.
Håll gärna utkik efter elektriska rockor ute på sanden. Darrockorna, som de också kallas, ligger gärna nergrävda. Allt man ser är fyra symmetriska punkter i sanden. Det är rockans ögon och...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Resa Tobago är en del av Republiken Trinidad och Tobago som ligger i sydöstra Karibien. Tidskillnad -5 timmar.

Dykning Varierad karibisk koralldykning med bästa dykningen i norr....

Fakta

Missa inte...

klassiska Sunday School i Buccoo. Det är inte en vanlig söndagsskola utan en gatufest som återkommer varje söndag. Den börjar vid 21-tiden med oljefatsmusik, god mat och...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser