DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Top 10

Text och foto: DYK

Ska du dyka i Röda Havet? Då är det några berömda ställen du bara måste se. Andra borde du kräva att få se. Här har vi samlat 10 av mest spektakulära dykplatserna – väl medvetna om att det är en högst subjektiv lista. Vilken som är nr 1 och vilken som är nr 10 är upp till var och en. En sak är i alla fall säker, det finns många värdiga kandidater att välja bland.

Dahab Canyon
Som barn hade jag en återkommande mardröm. Jag blev slukad av en orm. Slutligen nådde jag ändtarmsöppningen och kikade ut på alla kompisar. Jag kunde inte komma ut. Hålet var för trångt. Därför måste jag vända och ta mig ut genom ormens mun.
Många som har dykt i Dahab Canyon tycker kanske att de känner igen sig. Ett typiskt dyk i tunneln där påminner på något underligt vis om drömmen. Tunnelns övre öppning ligger i ett litet korallblock på cirka 15 meter. Glasfiskar vimlar omkring i solglittret. Gropen liknar gapet på en orm. Neråt smalnar tunneln inte olikt en matstrupe innan den mynnar i själva magsäcken i revets inre på bortåt 25 meter.
Där vidgas passagen en kort bit för att snart smalna igen. Det en som har rätt utbildning och utrustniing kan fortsätta ner mot 54 meter. Tunnelns nedre öppning mynnar i ett trångt hål i revväggen. Passa på att dyka där vid gryning eller skymning. Då finns ingen annan där. Du har all tid i världen att låta din fantasi löpa amok.

Jackson Reef
Jackson Reef i Tiransundet har fått sitt namn efter den abstrakte 1900-talsmålaren Jackson Pollock. Rena rama lögnen förstås – men rätt så trovärdig. Åtminstone när man tänker på kalabaliken av färger på revets sydsluttning. Sedan är det kalabaliken när alla båtarna kommer dit vid tiotiden varje förmiddag. Likafullt är det den angenämaste kalabalik jag någonsin sett. De enda flaskor som kastas innehåller sololja. Och knappast någon enda cocktail är tillverkad enligt Molotovs recept.
Vad gäller dykning är vi nästan allihop enstöringar. Just därför är det så viktigt att komma dit tidigt. Välj ett dykcenter som håller på punktlighet och järnhård disciplin – inte den där slappa sorten. Eller ännu hellre – välj ett norr om Sharm. Tidiga morgnar är ljuset på sydsidan blått och diffust. Du har all tid i världen att försjunka bland stenfiskar, koffertfiskar, havssköldpaddor och färggranna havsabborrar. Och den prunkande mångfalden av mjukkoraller förstås.
Ökenvinden brukar mojna frampå eftermiddagen. Då blir norra sidan tillgänglig. Starka havsströmmar sveper förbi. Grå revhajar kommer in från havsvidderna och söker strömlä inne vid revet. Speciellt bakom hörnet nedanför fyren. En bit bort ligger vraket efter LARA. Där (om någonstans i hela norra Röda Havet) går det att få se hammarhajar. Det behövs bara att man skymtat dem en enda gång. Sedan ägnar man kvällarna i en hel vecka åt att tränga in första bästa offer i ett hörn på baren och skryta om bedriften tills den stackaren storknar.

Ras Mohammed
Ras Mohammed är för fiskar vad Mecka är för muslimer – utom att muslimer ofta nöjer sig med att besöka Mecka en enda gång i livet. Fiskarna tycks ta sig dit vartenda år i juni och juli. Sedan är ju Mecka inte kringränt av muskulösa hungriga hajar som...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser