DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Vrag  Vrak
Giannis D – CDWS presenterar: egyptiska vrak
Giannis D ligger i två delar parallellt med Abu Nuhas. Utspridd på botten hittar man fortfarande delar av timmerlasten.
Giannis D – CDWS presenterar: egyptiska vrak
Aktern på vraket lutar cirka 45 grader vilket kan verka förvirrande när man simmar på insidan. Notera bokstaven D på skorstenen.
Giannis D – CDWS presenterar: egyptiska vrak
För dykare med erfarenhet och rutin i vrakpentetrering är maskinrummet riktigt läckert. Det är ofta fyllt med glasfisk och det finns många detaljer att utforska.

Giannis D

CDWS presenterar: egyptiska vrak

Giannis D är ett av de mest kända vraken vid revsystemet Shaab Abu Nuhas i norra Röda havet. Fartyget ligger lättillgängligt på ett djup som passar perfekt för sportdykare. Med ett maxdjup på runt 26 meter har nitroxdykaren massor av bottentid på sig att utforska vraket. Även om fartyget skadats en del under 28 år på sandbottnen har Giannis D allteftersom hamnat i sökaren hos många undervattensfotografer i Röda havet. De mer lyckosamma fotograferna har kunnat inkludera delfiner i sina bilder av skeppet, de simmar nämligen ofta förbi i detta område.

Det 100 meter långa lastfartyget byggdes av Kurushima Dock Company i Imabari, Japan, och sjösattes 1969 med namnet Shoya Maru. Med två lastrum, ett deplacement på 2 932 ton och en fyrtakts dieselmotor med sex cylindrar tuffade hon fram i tolv knop. Fartyget bytte namn till Markos 1975 och fick namnet Giannis D när hon såldes till grekiska Dumarc Shipping and Trading Corporation 1980.
Alla detaljerna är inte kända kring förlisningen 1983. Arkiven nämner till exempel inte något om namnet på kaptenen som bar ansvaret för olyckan, men det sägs att han var en erfaren man med mycket rutin i att manövrera i Röda havet.
I varje fall navigerade han skeppet genom Suezkanalen och vidare mot Gubalsundet den 19 april 1983. Giannis D Var på väg från den kroatiska hamnstaden Rijeka till Saudiarabien och därefter Jemen med en last av sågat timmer. Kaptenen ansåg att alt var i sin ordning och överlämnade kommandot till sin ställföreträdare för att dra sig tillbaka till sin hytt. Vittnen har sedan sett hur Giannis D plötsligt avvek från sin kurs och med full fart brände rätt upp på det nordvästliga hörnet av Shaab Abu Nuhas.

Fartyget är nu knäckt i tre separata delar; fören, midskepps och aktern. Allt ligger nästan parallellt med revet. Det går att simma in i vraket men kan vara trångt på en del ställen och det är lätt att tappa orienteringen då hela strukturen ligger i 45 graders vinkel.
Höjdpunkten för de flesta besökare är maskinrummet och skorstenen, men också det enorma skrovet som är överväxt av koraller Om havet är lugnt kan det också vara värt att besöka vrakets för som ligger på något grundare vatten och är täckt med vackra koraller.
Vraket och korallrevet sidan om har ett rikt och varierat marint liv. Du kan se skorpionfisk, papegojfisk, muränor, glasfisk och fjärilsfisk. Har du tur tittar en sköldpadda eller en leksugen delfin förbi.
Vraket nås både med liveaboard och dagtursbåtar från Hurghada eller El Gouna.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser