DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!!

  Rejse  Resa
TOPP 10 – kustdyk
TOPP 10 – kustdyk
1 av 1

TOPP 10 – kustdyk

Av redaktionen Foto: jesper kjøller
Det finns dykare som blir sjösjuka bara av att se en urvriden disktrasa. För dessa är stranddyk den enda räddningen. Som tur är finns det en rad fantastiska dyk i världen där man inte behöver åka båt. Vi har hittat de tio bästa.

Här har du redaktionens topp tio-listor på några av världens bästa dyk inom sex kategorier. De är inte  inbördes rangordnade så nummer ett är inte nödvändigtvis bättre än nummer två eller tio. Vi har valt att inkludera både de klassiska dykplatserna och några lite mer udda. Det är naturligtvis också en mycket subjektiv lista. Andra dykare hade säkert gjort ett annat urval.
– Trevlig läsning!

1. Marsa Shagra husrev – Egypten
MASSOR AV MÖJLIGHETER
Omkring 95 procent av kusten från Safaga ned till Marsa Alam är täckt av strandrev som startar med en grund sträcka varefter det faller brant ned till 20-30 meters djup. Då Hossam Helmy för snart 30 år sedan sökte efter ett ställe att grunda ett dykläger på valde han Marsa Shagra på grund av kvaliteten på husrevet. Här kan man lätt få en vecka att gå med att utforska revet söder och norr om lägret.

2. Town Pier – Bonaire
NATTDYK I SÄRKLASS
I och för sig är Bonaire den perfekta destinationen för dykare som av en eller annan anledning inte vill gå ombord på en båt, och ön är ett enda stort stranddyk. Alla dyk kan nås från land bortsett från de på Klein Bonaire. Ett av de dyk som ofta framhävs är nattdyket från den gamla piren mitt i huvudstaden Kralendijk. När de gula bägarkorallerna vecklar ut sig i full blom ser de gamla bryggorna nästan levande ut. Leta efter sjöhästar, muränor och bläckfiskar.

3. Maori – Malta
VRAKDYK I HUVUDSTADEN
Maori var en jagare i tribal-klassen som blev sänkt i Grand Harbour under andra världskriget. Hon sjönk efter en fullträff från ett Stuka-bombplan och låg i vägen för skeppstrafiken i hamnen. Därför blev hon bogserad in till sidan på inte mer än 14-15 meters djup, där hon nu vilar nära land i St. Elmos Bay. Maori fick en tuff resa och 70 år på botten har satt sina spår. Det är bara fronten av skeppet kvar och mycket av fartyget har sjunkit ned i sanden. Att dyket sker i vackra och historiska omgivningar mitt i en huvudstad med byggnader från korsfararnas tid bidrar till nöjet.

4. Canyon – Dahab, Egypten
EN DJUP SPRICKA
Längre ned på Sinaihalvön sker i stort sett alla dyk från båt men uppe i Dahab kan man få tillgång till lodräta väggdyk direkt från stranden.
Ett av de bästa heter Canyon och är en delvis övertäckt spricka som är bildad av ett jordskalv. Ingången ligger på omkring 18 meters djup och du kan fortsätta ned till 30 meter eller till djupare än 50 meter om du har erfarenheten och utrustningen för det. Inte det mest fiskrika dyket i Rödahavet, men ett av det vackraste och mest fotogeniska när det gäller topografi.

5. Nu’u Bay – Maui, Hawaii
MAUI I ETT NÖTSKAL
Cirka 30 kilometer söder...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser