DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
TOPP 10 – muckdyk
TOPP 10 – muckdyk
1 av 1

TOPP 10 – muckdyk

Av redaktionen Foto: Jesper Kjøller
Begreppet muckdykning betyder att dyka på grusbotten – ofta bland skräp och sopor där det vid ett första ögonkast inte finns något att se. Men när man väl fått upp ögonen för de små krypen i den näringsrika sanden öppnar sig en helt ny dimension. Vart ska man då vända sig för att få uppleva den här miniatyrvärlden med kryp som klippta och skurna ur ”Men in Black”? Vi vet.

Här har du redaktionens topp tio-listor på några av världens bästa dyk inom sex kategorier. De är inte  inbördes rangordnade så nummer ett är inte nödvändigtvis bättre än nummer två eller tio. Vi har valt att inkludera både de klassiska dykplatserna och några lite mer udda. Det är naturligtvis också en mycket subjektiv lista. Andra dykare hade säkert gjort ett annat urval.
– Trevlig läsning!

1. Lembeh Strait – Sulawesi, Indonesien
MUCKDYKENS KLASSIKER
Det har både skrivits och sagt mycket om Lembeh Strait, som med rätta kallas muckdykens mecka. Det var i samband med dykning i det smala sundet mellan Norra Sulawesi och Lembeh Island som begreppet muckdyk först dök upp och makroentusiaster från hela världen vallfärdar fortfarande till det här legendariska stället. Några av makrodykningens stora fixstjärnor som exempelvis pygmésjöhäst och mimic octopus blev för första gången rapporterade här och mängder av nya arter upptäcks varje år.

2. Tufi – Papua Nya Guinea
PÅMINNER OM NORGE
Tufi – det förunderliga stället på norra sidan av Papua Nya Guinea, är omgiven av djupa fjordar och påminner om en tropisk version av Norges västkust. Nedanför Tufi Dive Resort ligger det en liten hamn. Glöm allt det där om exotiska sandstränder med palmer för här är det skitigt och skräpigt. Men plötsligt får man syn på den första harlekinräkan eller en grodfisken och så glömmer man allt om gamla petflaskor och kokosnötter.

3. Mabul – Malaysia
MER ÄN BARA SIPADAN
Med sin placering i centrum av koralltriangeln som har världens största artrikedom är Mabul en riktig hotspot för muck och makro. Det ligger en handfull resorter på ön som i första hand erbjuder väggdyk på legendariska Sipadan, men revet som omger Mabul lockar till muckdykning i världsklass – speciellt vid alla de konstgjorda revformationer som har sänkts för att dra till sig makroliv.

4. Secret Bay – Bali, Indonesien
BALI FÅR OCKSÅ VARA MED
Bali är mest känt för mantor, klumpfisk och skeppsvrak men den här populära semesterön är också hemvist för ett par alldeles lysande muckdykarplatser. Secret Bay som ligger allra längst ut på den västra sidan kan erbjuda klassiska muckdyk med fin vulkanisk sand och områden med sjögräs. Här hittar man hela makrogalleriet inklusive mimic octopus, grodfisk och mandarinfisk.

5. Popo, Bunaken – Indonesien
BÄTTRE ÄN LEMBEH
Vid Lembeh Strait på andra sidan av Nordsulawesi finns den måttstock som alla andra muckställen jämförs med, det är tydligt. Vid byn Popo på fastlandet, söder om Manado, finns tre fantastiska muck vid sidan av varandra och stället har fått smeknamnet Betlehem – en förkortning av Better than...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser