DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Viden  Vetenskap
Sköldpaddsskolan: Del 1 – Dykare, lär känna din havssköldpadda

Sköldpaddsskolan

Del 1 – Dykare, lär känna din havssköldpadda

Text: Anders Kofoed

Här på redaktionen gillar vi sköldpaddor, och vi har allierat oss med Anders Kofoed som vet det mesta om dessa djur och som verkligen brinner för sköldpaddor. Anders är biolog, dykare, naturnörd, föreläsare och kommunikatör. Han är bland annat känd från dansk TV, där han medverkat i naturprogram. Tillsammans ska vi under kommande nummer av DYK ge läsarna en inblick i havssköldpaddornas värld, och därför är det ett nöje att välkomna Anders och den första delen av sköldpaddsskolan.  

►  Att möta havssköldpaddor, när man dyker, är alltid en fantastisk upplevelse. De är otroligt graciösa i sitt eget element. Men knappt har man kommit ur vattnet och berättar om upplevelsen, medan det droppar från hår och näsa, och får då frågan: “Vilken art var det?”.

Det finns sju arter av havssköldpaddor (åtta om man delar upp soppsköldpaddan i svart och grön), och med undantag för den jättelika havslädersköldpaddan och den australiska Natator depressus är de ganska lika. Men lyckligtvis finns det några små egenskaper som hjälper oss att skilja dem åt.

Soppsköldpaddan (Chelonia mydas) är förmodligen den sköldpadda som de flesta dykare simmar på. Din dykguide kallar den ofta Green Turtle. Den är väldigt vacker med mönster liknande solstrålar på ryggskölden. Men den kan vid en snabb anblick bli förväxlad med oäkta karettsköldpadda och karettsköldpadda. Det går dock att se skillnad. På skölden sitter fem stora skal och bildar ryggen (de vertebrala skalen). På varje sida av dem sitter fyra stora skal (de laterala skalen). Oäkta karettsköldpaddor, kallade Loggerhead på engelska, har fem skal på ryggen och fem på vardera sidan. Äkta karetter, som många dykare känner till som Hawksbill Turtle, har dessvärre samma mönster som soppsköldpaddor, men deras skal på skölden överlappar varandra på samma sätt som tegelpannor på ett tak.

Det kan vara svårt att få en tydlig bild av ryggen och skölden, men som tur är finns det också ledtrådar på huvudet. Precis ovanför näbben mellan ögonen sitter det ett par skal. De kallas prefrontala skal och är ett slags fingeravtryck för sköldpaddsarter. Soppsköldpaddor har bara ett par. Karettsköldpaddor har två par och falska karettsköldpaddor har fler.

Bakom ögonen finns också skal. De post-okulära skalen kan också hjälpa dig, men här finns tyvärr detaljer som kan skapa förvirring. Om du ser en sköldpadda med fyra skal bakom ögat är det förmodligen en soppsköldpadda. Om den bara har två eller tre är det en falsk karett. Dessvärre har den äkta karetten också tre skal bakom ögonen.

För att skapa ytterligare förvirring har vi även bastardsköldpaddor, eller ridley-sköldpaddor som de även kallas. Olive ridley är lätta att känna igen på de många skalen på skölden. Längst ner på ryggen finns minst sex skal, och lika många på sidorna. När det gäller huvudet finns det dock inte mycket hjälp att få. Värst är Kemps ridley, som har samma antal skal på skölden och ansiktet, precis som den falska karetten. Å andra sidan är den mindre, men det hjälper inte mycket om du inte har något att jämföra med. Men den är mycket rund i sin form, likt en vikingasköld.

Havslädersköldpaddan och Natator depressus är båda så pass unika att du lätt kan skilja dem åt. Havslädersköldpaddan har inga skal på varken skölden eller huvudet, och Natator depressus har en platt sköld som nästan ser ut som om den har polerats med fint...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs artikeln i DYK #59:

SOME images:
, Sköldpaddsskolan: Del 1 – Dykare, lär känna din havssköldpadda

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser