DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Teknisk dykning  Teknisk dykning
TOPP 10 – techdyk
TOPP 10 – techdyk
1 av 1

TOPP 10 – techdyk

Av redaktionen Foto: Jesper Kjøller
Udfordringen ved at dykke på dybe skibsvrag, som kun få har besøgt, spændingen ved at udforske undersøiske huler eller besøg på dybe rev med imponerende topografi er indlysende. Men hvor finder man de ti bedste tekniske dyk i varmere vande?

Här har du redaktionens topp tio-listor på några av världens bästa dyk inom sex kategorier. De är inte  inbördes rangordnade så nummer ett är inte nödvändigtvis bättre än nummer två eller tio. Vi har valt att inkludera både de klassiska dykplatserna och några lite mer udda. Det är naturligtvis också en mycket subjektiv lista. Andra dykare hade säkert gjort ett annat urval.
– Trevlig läsning!

1. Brittanic – Grekland
Som att dyka på Titanic
Titanics systerfartyg blev också byggt som kryssningsfartyg, men hann aldrig segla som sådant. Efter sjösättningen 1914 blev hon omedelbart rekvirerat för militär tjänst som lasarettfartyg. I november 1916 gick hon på en mina utanför Pireus i Grekland och sjönk på 120 meters djup. Idag är Brittanic det ultimata drömdyket för erfarna tekniska dykare.

2. Ginnie Springs – Florida
Grottdykningens vagga
De procedurer och tekniker som de flesta grottdykare använder idag är utvecklade i grottorna i norra Florida och framförallt i de klara färskvattenkällorna i Ginnie Springs. Här finns både cave- och caverndykning för alla nivåer. Och även de mest erfarna grottdykare kan finna utmaningar här, inte misnt tack vare grottsystemens strömmande vatten.

3. Blue Hole – Egypten
Världens farligaste dyk
Om man gör det på rätt sätt är det inte speciellt farligt att dyka genom arken i Dahabs Blå hål. Men genom åren har många orutinerade dykare omkommit i försöken att dyka ut på andra sidan storslagna the Arch utan att ha rätt gaser eller rätt utbildning. Ingen vet exakt hur många det är men förmodligen är dödstalet över 100.

4. Andrea Doria – USA
Techdykningens Mount Everest
Vraket av Andrea Doria ligger på cirka 75 meters djup och räknas som ett av världens svåraste vrakdyk. Varför? Dålig sikt, lömska strömmar och oförutsägbar väderlek. Det kan också ha något att göra med att det mest är amerikaner som dyker här… De senaste 25 åren har minst 15 människor mist livet på Doria. Skeppet sjönk 1956 efter en våldsam kollision med det svenska passagerarfartyget Stockholm. 51 människor omkom i samband med förlisningen. Andrea Doria hade 1 134 passagerare och en besättning på 572 man, så det slutade ändå förhållandevis lyckligt.

5. SS Maidan – Egypten
Elefantbetar ombord
Det brittiska ångfartyget var 1923 på väg hem till England med en last av bland annat elefantbetar när det gick under. 2006 återfanns det på 100 meters djup nära vackra St John’s-revet i södra Egypten, som bjuder på fantastisk fin miljö under dekompressionen. 152 meter långt och med enorma lastrum att penetrera är det här ett klassiskt vrak för de som har rätt utbildning och gaser.

...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser