DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Vrag  Vrak
Truk Lagoon
Den italienska dykaren Gabrielle Paparo tar sig en närmare titt på vraket efter The Betty Bomber.
Truk Lagoon
Akterkanon med tillhörande plattform på vraket efter Amagisan Maru.
Truk Lagoon
Inne i kabyssen på Fujikawa Maru finns mängder med intakta glasflaskor.
Truk Lagoon
En klassisk bild. De japanska gasmaskerna inuti Nippo Maru har kommit att bli en symbol för vrakdykningen vid Truk Lagoon.
Truk Lagoon
En dykare simmar varsamt över den skarpa ammunition som ligger i förrådet på Yamagiri Maru.

Truk Lagoon

– spökskepp för alla

Av Leigh Bishop

Det var många som uppskattade Leigh Bishops artikel i våras om Truk Lagoon – destinationen som få platser kan mäta sig med när det gäller vrakdykning. Därför är Leigh nu tillbaka och denna gång tar han oss med till de grundare vraken. I Truk Lagoon finns ett 40-tal fartygsvrak och ett flygplansvrak som alla ligger på behagliga djup och därmed erbjuder enastående upplevelser för alla sportdykare.

Äventyren kring att utforska den hemlighetsfulla spökflottan i Truk Lagoon saknar motstycke. Lagunen hyser några av världens bäst bevarade skeppsvrak. Som grädde på moset förblir den ett av oceanernas främsta mirakler. I Stilla Havets klara blå vatten ligger drygt 70 vrak på havsbottnen. Gästande dykare blir fängslande av undervattensmuseet i samma ögonblick de bryter ytan.

Upphävt förbud
Jag hade rest till den mikronesiska ön Chu’uk för att utnyttja rebreatherteknikens fördelar. Där ville jag utforska de sällan bedykta eller helt odykta vraken på djupare vatten i Truk Lagoon. Varje förmiddag gjorde vi ett djupt dyk. Eftermiddagarna ägnade vi åt att titta på lagunens många grundare vrak. Bland dem fanns de mest berömda och flitigast bedykta.
Vår grupp bestod av mer än 20 dykare från hela världen. Vi var utrustade med helslutna rebreathrar av typerna APD Inspiration och Evolution. De tillät oss betydligt längre dyktider även på grundare liggande vrak. Apparaterna optimerade den gasblandning vi andades. Därför hann vi med att på en vecka se vad som skulle ha tagit dykare med öppet system minst fem veckor. Vi kunde ägna två till tre timmar åt att utforska ett grunt vrak med bara lite dekompression – eller ingen alls!
Varje vrak i Truk har sin egen särprägel. Därför är det svårt att utpeka något som bättre än de andra. I de flesta består lasten av tonvis med ammunition. I nästan 25 år var det förbjudet att nöjesdyka där. Risken var stor att någon av de tusentals bomberna skulle detonera.

40 vrak på menyn
Efter många års röjningsarbete är det nu tillåtet för nöjesdykare att titta på inte mindre än 40 skeppsvrak plus en del sänkta flygplan. Man hinner inte besöka alla vrak på en resa. Med rebreather är det ändå möjligt att få ut en hel del kvalitetstid i vattnet på några få dykdagar.
Två systerfartyg ligger i lagunen – Momokawa Maru och Nippo Maru. För mig framstår de som utmärkta exempel på klassiska vrakdyk. Bägge var moderna last- och passagerarfartyg med fem lastrum. Deras välbevarade maskinrum var ändå avgörande för mig. Många av de japanska farkosterna som sänktes i Truk Lagoon under andra världskriget hörde till den kejserliga japanska handelsflottan. ”Maru” betyder ”köpman”.
Momokawa Maru ligger på babordssidan från 24 till 40 meters djup. Stora delar av skutans last av flygplansdelar och motorer har rasat ner mot vänstra sidan av varje lastrum. I övrigt är hela skrovet intakt. Man kan nå maskinrummet via skylights längst upp på överbyggnaden eller genom ett antal öppna dörrar från däcken på styrbordssidan. Man passerar genom korridorer och förbi kabyssen tills man hittar dörrarna till själva maskinrummet.
Vid ingången genom skylightet känns det som om man behändigt svävar i fallskärm genom mörkret till fartygets innanmäte. På vägen ner passerar man svalgångar och gångbryggor som den japanska besättningen använde. Maskinrummet är helt...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser