DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Tyr – Vraklexikon #54
1 av 1

Tyr

Vraklexikon #54

Av Anders Nygren och Mikael Eriksson

Ornö, Stockholms södra skärgård

Detta är en lite annorlunda historia mot vad vi är vana vid att läsa om i vrakguiden. Det här vraket har ett ”bäst före datum” och kommer inte att vara ett vrak för all framtid.
Det hela började med att det som idag är Tyr, kölsträcktes på Finnboda varv 1954 och levererades till kustartilleriet 1957. I militär tjänst fick hon beteckningen V57 och tjänst-gjorde som isbrytare på dåvarande KA1 i Vaxholm, hon tjänstgjorde även med att dra mål vid skjutning.
Vid leveransen hade V57 en utomhusbrygga och maskintelegraf och rykten säger att maskinisterna vid flertalet tillfällen missade kommandona från utomhusbryggan och skadade en och annan flytbrygga på regementet. Hon hade även minbestyckning, d v s en sluttande akter med minräls
Johan Reistad, Tyrs ägare, berättar att Tyr köptes i julhelgen 1985 och användes som nöjesbåt med turer till bland annat England, Holland och Belgien men fick sedan åter träda i tjänst, denna gång i civil skrud som isbrytare och bogserbåt.

iskallt Under byggandet av Hammarby sjöstad år 2001 grävde byggherren av elförsörjningen till hela området. Timingen var riktigt dålig då det var en kall vinterdag med minus 27 grader. Man försökte att starta reservkraft med elverk men i den stränga kylan var startbatterierna helt döda, man fick inte eller igång den gasolvärmare som man hade, då det till och med var för kallt för gasolen.
Konsekvensen av detta blev allvarlig för Tyr och hon frös bokstavligen sönder. Hon bogserades bort från Hammarby sjöstad och lades ankrad på redden. När Johan kom tillbaka 2-3 dagar senare var hon borta, inte ett spår syntes på ytan. Bottenpluggarna och diverse ventiler hade fryst sönder och när vädret blev blidare tog Tyr in vatten. Hon återfanns under vårkanten med hjälp av sidescan sonar.
Man hör ofta talas om organisationer runt om i världen (även i Sverige) som vill skapa artificiella rev genom att sänka vrak, men här är det tvärt om. Tyr skall lyftas upp till ytan igen och renoveras.
Det är ett stort projekt att lyfta ett vrak. Johan berättar att han har lagt ned cirka två månaders arbete med tunnling och vajerdragning för att förbereda lyftet. Tanken är att Tyr skall lyftas någon gång under 2004.
Lodbrok är den enda kranen i sitt slag på ostkusten och har hög precision, hög lyfthöjd och stort utlägg vilket gör den mycket lämplig för uppgiften.
Lodbrok lyfter 260 ton maximalt 34 meter upp, problemet är bara att Tyr med sina 170 ton ligger djupare än 34 meter. Därför måste man göra lyftet i två omgångar. Först flyttas hon till grundare vatten, där hon läggs på bottnen igen. Sedan tar man ett nytt tag för att slutligen kunna lyfta hela vägen till ytan.

dykningen - Om några simmar omkring och tittar på Tyr är det helt ok, det har jag inte något emot. Däremot är souvenirjägare inte välkomna då det är stöld, säger ägaren när vi frågar om hans syn på dykare kring vraket.
Johan...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser