DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Praksis  Praxis
Upp i båten!
Upp i båten!
Upp i båten!
Dubbla stegar är praktiskt då flera dykare kan gå upp ur vattnet samtidigt.
Upp i båten!
Det finns båtar med elektrisk ”hiss” som lyfter ombord dykaren i full mundering.
Upp i båten!
Beroende på hur dykstegen är utformad kan det vara en fördel att ta av fenorna i vattnet, innan du klättar upp.
Upp i båten!
Trä fenornas hälremmar över handlederna när du klättrar uppför stegen.

Upp i båten!

Av John Liddiard
Inget dyk är avslutat förrän man är tillbaka i säkerhet ombord. Att ta sig upp på däck kan vara lättare sagt än gjort. John Liddiard berättar hur du gör för att komma upp säkert och med stil.

Hur gör man för att avsluta ett dyk? Lätt som en plätt. Vi klättrar tillbaka ombord. Men exakt hur? Nu blir det knepigt. Det finns massor att tänka på. Tänk rätt. Då blir det både enklare och säkrare.

Stanna kvar på ytan
Båten brukar vara tvungen att manövrera en del för att hämta upp dykarna. Det farligaste en dykare kan göra då är att gå tillbaka ner under ytan. Då tappar ju skepparen den dykaren ur sikte. Stora båtar är tröga att manövrera. Skepparen kanske blir tvungen att passera rakt över den punkt där dykaren siktades senast. Men han har ingen aning om hur han kan väja i sista sekunden för att undvika en otäck olycka.
Ibland går bara en dykare i en grupp ner under ytan. Då är det inte lätt för skepparen att se att ett huvud saknas. Han vet alltså inte att det vore farligt att närma sig gruppen. Att stanna kvar på ytan är alltså ytterst viktigt!
Tänk om båten närmar sig och en dykare är på väg att få en knuff av båtskrovet. Den dykaren ska ändå stanna på ytan. Använd händer och fötter för att ta emot stöten. Åtminstone blir det bara en hand eller en fot mot skrovet. Neddykning skulle i det läget sannolikt resultera i att dykaren får propellern i huvudet.

Om du inte har något val
”Stanna på ytan” förutsätter en sak. Att båten som närmar sig faktiskt tänker hämta upp dykaren! Det gäller inte övrig båttrafik. Risken finns alltid att någon idiot i racerbåt eller på vattenskoter siktar rakt på dig. Eller att du råkar komma upp mitt i vägen för ett större fartyg. Utkiken kanske har fått syn på dykaren. Men skutan hinner inte väja tillräckligt snabbt.
Här handlar det inte om en försiktigt tuffande och manövrerande dykbåt. Den kan du i värsta fall knuffa dig fri från med händerna. Nu är du hotad av ett snabbgående skrov. Det kan köra över dig och mycket väl dra in dig i propellern.
Då har du bara ett alternativ. Dyk ner snabbt igen – och så djupt som möjligt. Det innebär att du dumpar luften i alla flythjälpmedel och tar kraftiga fentag i en neddykning med huvudet före.

Lita på skepparen
Vanligaste rutinen här hemma är att båten blir kvar på plats under dyket med maskinen på tomgång. Då är skepparen ständigt redo att omedelbart plocka upp dykare som kommer upp. Men ibland blir dykare vilseledda av att båten inte sätter kurs rakt mot dem. Ofta kan det se ut som om den kommer att passera 5 eller 10 meter bort.
Viktigast är då att lita på skepparen. Han känner sin båt. Han har hämtat upp många fler dykare än vi har gjort dyk. Skepparen sätter kurs vid sidan av dykarna för att kompensera för avdrift med vind eller ström – eller för att propellern alltid drar lite sidledes beroende på rotationsriktningen.
I låga farter och speciellt vid backning kan den effekten användas för att dra båtens akter ganska tvärt åt sidan åt endera hållet. Skepparen har alla sådana manöveregenskaper hos båten klara för sig. Han...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser