DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Ur Frodes Loggbok – Zimbabwe
Frode och guiden Craig på väg ner genom slukhålet till Sleeping pool. Vattenytan ligger cirka 45 meter under marken.

Ur Frodes Loggbok

– Zimbabwe

Text och foto: Frode Kjems Uhre

I Zimbabwe, en bra bit in i landet, ligger Chinhoyi Cave, ett grottsystem med slukhål som är över 130 meter djupa. Vattnet är 23 grader varmt och kristallklart - en tech-dykares dröm.

►  Kalkstensgrotta
Grottsystemet Chinhoyi består av kalksten och dolomit. Det är ett så kallat slukhål (sinkhole på engelska), som bildats av underjordiskt ras. Detta sker genom att regnvatten tränger in i det underliggande kalkstenslagret och löser upp detta, för att sedan skölja bort kalken så att underjordiska grottor bildas. Så småningom kollapsar det övre markskiktet och rasar ner i håligheten, när detta inte längre kan stå emot trycket. Keramikfragment och mänskliga ben har hittats vid grottorna, som kan dateras så långt tillbaka som 650 e.Kr. Den första vita mannen som besökte Chinhoyi Cave var den engelska upptäcktsresanden och storviltjägaren Frederick Courtney Selous år 1888.

Uppkallad efter grym händelse
Chinhoyi Cave är uppkallad efter den lilla staden Chinhoyi som ligger 8 km bort. Lokalbefolkningen kallar platsen Chirorodziva, vilket ungefär betyder "de stupades vattenhål". År 1823 hade zulu-arméns general Mzilikazi förolämpat zulu-kungen och var tvungen att fly med sitt regemente norrut till det nuvarande Zimbabwe. Här slog de sig ner och fortsatte zulu-traditionen att döda lokala män och plundra deras byar på nötkreatur och kvinnor. Lokalbefolkningen kunde inte stå upp mot de överlägsna zulu-krigarnas vapen, fysik och militära disciplin. Någon gång på 1830-talet kom de till Chinhoyi, och många i den fattiga lokalbefolkningen kastades över kanten till slukhålet. Därav namnet Chirorodziva, de stupades vattenhål.

Grottan utforskas
På 1950-talet kom dykare hit för att utforska grottorna, och på 1960-talet började man systematiskt kartlägga dem. 1967 hade dykarna lyckats ta sig ner till 83 meter, och 1969 nådde de lerbottnen på 104 meters djup i Sleeping pool, som är den största och mest spektakulära av grottorna. Sedan dess har tech-dykare nått 130 meters djup i de intilliggande grottorna. Det finns flera passager och tunnlar under vattnet, vilka alla leder tillbaka till Sleeping pool.

Många steg
Craig Kongkow, ägaren till Scubaworld & Universal Adventures i Harare, har lovat att visa mig Chinhoyi Cave. Det är tidig söndagsmorgon när taxin släpper av mig framför en gigantisk villa i det fashionabla Avondale i norra delen av huvudstaden Harare. Craig har redan packat sin jeep med alla prylar, och något senare är vi på väg. Det tar några timmar att köra ut till Chinhoyi, så det finns gott om tid att låta Craig berätta lite om hur det är att leva i Zimbabwe. Självklart pratar vi också en del om dykning. Precis vid ingången till grottan finns en liten campingplats där vi parkerar och lastar av. Vi betalar parkavgiften och plockar ihop vår dykutrustning. Ett smalt slukhål leder ner till vattenytan av en stor damm 45 meter under marken. I slutet av regnperioden ligger vattenytan något högre. Nedgången är väldigt brant, men det finns trappsteg (288 stycken) som huggits ut i kalkstenen.

Blå himmel
...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Grottan ligger i norra delen av centrala Zimbabwe, 135 km nordväst om huvudstaden Harare. Området blev nationalpark 1955 och administreras av Zimbabwe Parks & Wildlife Management Authority. Det krävs tillstånd för att dyka i...

Läs artikeln i DYK #63:

SOME images:
Ur Frodes Loggbok – Zimbabwe, Ur Frodes Loggbok – Zimbabwe
Frode och guiden Craig på väg ner genom slukhålet till Sleeping pool. Vattenytan ligger cirka 45 meter under marken.
, Ur Frodes Loggbok – Zimbabwe
Om man tittar upp under dyket i Sleeping pool, ser man bara en liten del av himlen. Men det är en fantastisk syn att se träden och den blå himlen genom det klara vattnet i grottan.
, Ur Frodes Loggbok – Zimbabwe
På 12 meters djup passerar vi en grottöppning med en stor vit skylt och texten "Gents Cave" med en fallossymbol intill.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser