DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Bonaire – Ön där tarponerna möter dig i skymningen
I den typiskt turkosa skymningen undersöker jag om den röda spongien har några spännande invånare.
Bonaire – Ön där tarponerna möter dig i skymningen
På öns södra del hittar man vindsurfarnas fina lagun. Här finns riktigt fina och helt vita stränder, några bra restauranger och så klart massor av vindsurfare.
Bonaire – Ön där tarponerna möter dig i skymningen
På det yttre revet vid dykplatsen Invisible Reef möter vi en karettsköldpadda.

Bonaire

– Ön där tarponerna möter dig i skymningen

Tex: Fredrik Isakson Foto: Stefan Hogeborn
ABC – tre bokstäver men också den korta beskrivningen av tre öar i Västindien. Aruba är ön där stränderna täcker ena sidan av ön och Curacao den med de färgglada husen. Bonaire är ön där tarponerna möter dig på revets kant under skymningen. Bonaire kopplas numer även samman med de två öarna Saba och St. Eustatius men traditionellt har man alltid pratat om ABC-öarna.

Resan över Atlanten är alltid ett äventyr, det är en lång flight, runt tio timmar, och det är ett vågspel hur påfrestande resan kommer att bli. En resa resulterade i att jag inte kunde lämna flygstolen då en överviktig kvinna hamnade i stolen bredvid mig. Direkt när planet lyfte föll hon i djup sömn och vaknade först strax innan landning på andra sidan Atlanten med resultatet att jag inte kom ut från min stol under hela resan. Resan var plågsam men belöningen är alltid stor när man väl kommer fram. Så även denna gång.

En ljummen bris slår emot dig när du lämnar flygplanet. Inte en kväljande, obehaglig värme utan just en ljum pust av värme som får mycket av stressen att rinna av. Hämta ut en metallicblå pickup och bege dig mot hotellet. I vårt fall det klassiska stället för dykare på Bonaire, Captain Don´s Habitat. Sedan 60-talet har de tagit emot gäster från hela världen och bidragit till den starka position dykningen idag har på Bonaire. Don själv kommer dit en gång i veckan och berättar skrönor för gästerna. Öns slogan – A divers paradise – är ett av resultaten av hur Don en gång i tiden såg på dykning. Ett annat är ett starkt skydd för reven och en syn på öns natur och miljö som utgår från tanken att skydda den. Öborna värnar om sin natur och vill att den skall finnas kvar även för framtida generationer.

Bestäm själv var du dyker
Finns det då någon sanning i öns slogan? A Divers Paradise? Till en början tror man bara att det är marknadsföring men om du vill att dykningen skall bestå av orörda rev, bekväm tillgång till dykplatserna och ge dig ett stort självbestämmande i var och hur du skall dyka så är detta rätt plats för dig. Här finns även möjligheter för lite mer äventyrlig dykning om du så skulle vilja. Det är mycket trevligt att man kan välja mellan olika former för dykning. Om du vill kan du hålla dig till båtdykning eller välja att besöka en del av de landdyk som finns markerade med gula stenar efter kustvägen.

Efter att vi fått ut vår utrustning så gör vi ett avvägningsdyk precis framför Captain Don´s Habitat. Trappor från en brygga leder rakt ner i det turkosa vattnet. Huvan lämnar vi på land, rättar till masken, stoppar regulatorn i munnen, kör en s-drill och lämnar ytan. Den här dykplatsen börjar över en sandbotten som svagt lutar ner mot revkanten som i sin tur sedan störtar ner ett femtiotal meter mot ännu en sandbotten. Många av landdyken har en liknande karaktär men det finns både dubbelrev och stora korallträdgårdar, vrak och väggar.

Platser man inte vill missa
Det finns ingen typisk säsong på Bonaire dyker du året runt.  Vi glider efter reven och ser ett förvånansvärt rikt fiskliv. Vi inser snart att det är ett resultat av de skyddade reven. Lila, röda och blå svampar står som utomjordiska manifestationer, nästan främmande livsformer. Ta dig tid att titta ner i dem, ofta har någon liten blennie eller ett annat spännande djur svampen...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser