DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Yonaguni Island
Yonaguni Island
1 av 1

Okinawa del 3

Yonaguni Islands

Tekst og foto Atle Ove Martinussen
En ö som på senare tid varit omgiven av mystik på grund av upptäckten av ett stort monument under vattnet.

Vår tredje och slutliga destination i Okinawa-trilogin är Yonaguni Island. Yonaguni är den västligaste bebodda ön i Japan. Här bor cirka 1800 personer på en 28 km2 liten ö, vilken knappt är synlig på världskartan. Ön har en medeltemperatur på 24 grader och är täckt av tropisk regnskog. September är den regnigaste månaden på året, och juli den torraste. Om du besöker Yonaguni, bör du unna dig en tur runt ön och även besöka Japans västligaste punkt, Cape Irizaki. Från den platsen kan du se över till Taiwan en klar dag.

Det finns mer än 70 bra dykplatser att välja mellan, och under hela året kan du bland annat se stim av barracuda, tonfisk och sköldpaddor. Under säsongen från april till september, finns det både marlin och segelfisk runt ön, och från december till april finns det möjlighet att uppleva stora stim med hammarhaj.

"Monumentet"
Det finns ett väldigt intressant kulturminne under vattnet vid Yonaguni - "monumentet" eller "pyramiden" är en klippformation som sjunkit i havet, och har av vissa kallats undervattensruiner. Monumentet upptäcktes för första gången 1986 av dykaren Kihachiro Aratake från Yonaguni. Han var helt övertygad om att formationerna var skapade av människor med hänvisning till den släta och geometriskt korrekta trappa som förbinder de olika nivåerna. Han trodde det var ruiner liknande dem som finns vid Machu Picchu i Peru. Nu 30 år senare finns det många experter som har uttalat sig om formationerna, och det är fortfarande oklart om de är konstgjorda. Forskarna är oense om vad detta är. Bara naturliga klippformationer, eller är de också bearbetade av människor? De har daterats till 4 000 - 8 000 år f.Kr. alltså nästan tiotusen år gamla. Vid den här tiden var havsnivån i havet 40 meter lägre än idag, och då var hela klippan ovan vattnet. Monumentet är ca 40 meter brett och 150 meter långt, med basen på ungefär 27 meters djup. Toppen ligger idag cirka 5 meter under havsytan. Det är en formation på toppen som ser ut som en sköldpadda, en stjärnformad plattform och en monolitisk pelare som är delad i två på längden, vilken ser ut som en uppmurad entréportal. Det finns även ett antal trappliknande avsatser i formationen.
Det är fascinerande att sväva viktlös över monumentet och fantisera om vad som hände här för nästan 10 000 år sedan. Var det en religiös offerplats, eller en plats för ceremonier och processioner?
Geologerna säger att de kan förklara alla formationerna rent geologiskt, men inte när de uppstår på samma plats. Arkeologer och historiker är oense. Vissa tror att formationerna är bearbetade av människor och andra inte. Detta har inneburit att de japanska myndigheterna ännu inte har givit platsen status som viktigt kulturarv. Om monumentet skapades av människor är detta i så fall det äldsta byggnadsverket på jorden, och då måste historien skrivas om. Hur som helst så är det här ett otroligt spännande dyk, och du får bilda din egen uppfattning om vad det är.
 

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Yonaguni monument
Yonaguni monument

Läs även