DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Udstyr  Utrustning
URSUIT Heavy Light BDS Kevlar – lätt tungvikt
torrt och VARMT  På Malta kunde jag dyka utan huva och handskar vilket alltid ställer lite högre krav på tätningarnas kvalitet. Sedan dess har jag provat dräkten under långa grottdyk i Mexiko och vid vrakdyk i Öresund med SiTechs torrhandske-system Antares.
URSUIT Heavy Light BDS Kevlar – lätt tungvikt
URSUIT Heavy Light BDS Kevlar – lätt tungvikt

URSUIT Heavy Light BDS Kevlar

– lätt tungvikt

Text Jesper Kjøller Foto Stefan Hogeborn
Det har skett en viss likriktning i utvecklingen av torrdräkter vilket innebär att de flesta tillverkare mer eller mindre följer samma grundläggande design och snitt. Det är främst när det gäller utveckling av dräktens material någon förnyelse äger rum. Kevlar, annars mest känt från skottsäkra västar, har nu också dykt upp som en av komponenterna i trilaminat till torrdräkter.

Placerar man torrdräktstillverkarna på världskartan är det ingen överraskning att de flesta av dem finns långt från ekvatorn. Många av de specialiserade producenterna ligger faktiskt i svalare länder såsom Kanada, England, Polen och inte minst i nordiska länder som till exempel Sverige och Finland. 

Merparten fokuserar på trilaminatdräkter med teleskoptorso och frontdragkejda på snedden. Dräkttyp har blivit särskilt populär genom den amerikanska dräktproducenten DUI men många av de andra tillverkarna har modeller på programmet som är skurna på samma vis.

Denna dräkttyp ger god rörelse i överkroppen då det förlängda mittstycket gör att dräkten kan följa med upp när man lyfter armarna – som alla tekniska dykare känner till vikten av i samband med avstängningsövningar.

Trilaminatdräkten har inga isolerande egenskaper i sig själv. Den har bara till uppgift att hålla dykaren torr så att understället kan göra sitt arbete. Fördelen är att det tunna materialet inte ändrar flytkraft under dyket. Det reducerar mängden nödvändigt bly. En tjock neoprendräkt kräver mycket bly. Men på djupet blir dess flytkraft märkbart reducerad och blyet blir en onödig (och riskabel) dödvikt under resten av dyket.

En dräkt som andas

Den finska utrustningstillverkaren Ursuk producerar dräkten Ursuit Heavy Light BDS Kevlar på fabriken i Turku i sydvästra Finland. De är också underleverantör av dräkter till bland annat One Suit och Fourth Element. BDS Kevlar använder ett unikt och nyutvecklat material med 20 procent kevlar som utan tvivel ökar dräktens motstånd mot revor och hål. Samtidigt andas materialet.

Dräktens namn Heavy Light kan vid första anblicken låta lite som en motsägelse. Men materialet är märkbart lättare än motsvarande dräkter och den testade dräkten i storlek L väger endast omkring tre kilo. Dräkten är förstärkt på strategiska ställen med svarta paneler av så kallad Melco-tape. Tejpen sitter vid skuldror, armbågar, knän och i skrevet samt längs alla sömmar. Dräkten finns endast i en färg, en mörkt armégrön. Det är lite irriterande att det inte finns fler valmöjligheter. 

Resten av namnet BDS står för Breathable Design Suit vilket anspelar på det ventilerande materialet.

Det ger en dräkt som både tar lite plats och väger överraskande lite vilket man särskilt värdesätter när man transporterar den – inte minst på en resa. Materialet torkar också ganska snabbt. Det är dock svårt att få stövlarna helt torra då man inte kan vända dom ut och in. På det hela taget är stövlarna inte helt av samma kvalitet som resten av dräkten vilket den invändiga inskriptionen ”Made in China” kanske vittnar om? Ett annat litet irritationsmoment med stövlarna är kardborrebandet på ankeln. Det är onödigt långt vilket komplicerar funktionen. Man kan istället beställa dräkten med tjocka neoprenstövlar men jag föredrar ändå Ursuits TechDry Boots (turbo soles) som monterats på...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser