DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Biologi  Biologi
Utan bur – vithaj på nära håll
Utan bur – vithaj på nära håll
Utan bur – vithaj på nära håll
För att öka chanserna slänger man i fiskrens som hajbete. Ändå kan det dröja timmar innan någon ”spekulant” dyker upp.
Utan bur – vithaj på nära håll
Här finns inga skyddade hamnar. Enda chansen att komma ut till havs är en RIB med starka motorer och en kapten som vet var gasen sitter.
Utan bur – vithaj på nära håll
En krona för dina tankar. Det skulle vara intressant att få veta vad som rör sig i vithajens huvud när den möter en dykare.
Utan bur – vithaj på nära håll
När en fem meter lång vithaj närmar sig gäller det att ha is i magen. Här finns ingen skyddande metallbur och marginalerna är obefintliga.
Utan bur – vithaj på nära håll
När Agulhasströmmen återgår till sin sommarsträckning kommer den närmare kusten. Strömmen för med sig klart, blått vatten med 20 till 30 meters sikt.

Utan bur

– vithaj på nära håll

Av Tony White
Vi har alla sett mängder av tv-program och tidningsartiklar om vithajen i dess rätta element – dykarna däremot befinner sig i en skyddande metallbur. Men hur ofta har du läst ett reportage om vithajsdykning utan bur? Tony White har tidigare blivit biten av en haj, just i dessa vatten. Ändå är han beredd att lämna buren på torra land för att uppleva ett möte på lika villkor...

Carcharodon carcharias är mera allmänt känd som stor vithaj. Arten finns över hela världen. Utan minsta tvekan är Västra Kapprovinsen i Sydafrika världens främsta ställe att få se havets magnifika topprovdjur. Nu har det blivit tradition. Under vintermånaderna maj till oktober flockas tusentals turister till traktens burdykning i både Gansbaai och False Bay. Från den relativa säkerheten i burarna kan turisterna se havets rovmonster frossa på någon av sina favoritläckerheter – sälarna på Dyer Island och Seal Island.

Vart tog de vägen?
Under sommarmånaderna minskar antalet hajar runt de två öarna avsevärt. Stor vithaj är en av havets långvandrare. Hittills har ingen riktigt vetat vart den tar vägen. På förfrågan svävade förståsigpåarna på målet och sade ”De har väl gett sig iväg för att jaga fisk inne vid kusten” eller skämtsamt ”Det är jaktsäsong på turister nu”.
Inte bara turister flockades kring öarna. Även filmare och fotografer från hela världen. De lät sig inte avskräckas av vare sig dålig sikt eller uselt väder. De väntade tålmodigt på att det skulle bli deras tur. Många väntade länge. Förhållandena var sällan de rätta. Flertalet gav sig av tomhänta. Genom åren hittade fotoproffsen andra områden i världen för att ta bilder av vithaj. Oändliga rader av artiklar och program har ägnats åt den fascinerande rovriddaren.

Blått vatten – bra sikt
Några framsynta ortsbor beslöt sig för att locka tillbaka den glesnande skaran av fotografer till Sydafrika. De tänkte så här: Någonstans längs vår vackra kust måste det finnas möjligheter att dyka med vithaj under bättre och mer förutsägbara förhållanden. I februari 2007 hade jag just gjort en tur till Aliwal Shoals och Sodwana Bay med en grupp fotografer. Tidigt en morgon ringde Mark Addison på Blue Wilderness Diving. Han var riktigt i gasen. Han hade just fått ett samtal från en av sina kontakter i Västra Kapprovinsen. Agulhasströmmen hade återgått till sin sommarsträckning. Den gick närmare kusten. Strömmen var varm. Men ännu viktigare – vattnet var klart och blått med 20 till 30 meters sikt. De hade också sett mängder av haj. Speciellt stor vithaj. Kände jag mig upplagd? Då kunde vi åka ner dit – pronto!

160-milaresan
Så kom det sig att vi gav oss iväg nästa morgon klockan 4. Bilen var fullastad med kameror, dykprylar och hajbete. Mark, jag och videofilmaren Pete Whielden åkte de 1 600 kilometrarna från Durban till Arniston i Västra Kapprovinsen. Resan var lång och varm. Mark och jag turades om att köra. Vi stannade bara tre gånger för att tanka och äta. Under resans lopp fick vi klart för oss att vi inte skulle kunna sjösätta vår RIB i Arniston. Sjön gick för hög. Det kunde vara farligt. Därför åkte vi i stället till en liten fiskarby. Struis Bay ligger ungefär 10 kilometer från Cape Agulhas – Afrikas allra sydligaste udde.
Vi anlände vid tiotiden på kvällen. Nu måste vi...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser