DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Biologi  Biologi

Hammarhajar

– de nio kända arterna av den mest ikoniska hajen

Hammarhajar är lätta att identifiera tack vare formen på deras huvuden, och det är många dykares dröm att få dyka med dessa hajar. Hammarhajar finns på en mängd topprankade dykdestinationer, inklusive Cocos Island utanför Costa Rica, Malepelo Island vid Colombia och runt Galápagosöarna. Dykare har också möjlighet att möta dessa varelser om man befinner sig vid Rasdhoo-atollen på Maldiverna, Lombok i Indonesien, Franska Polynesien, Egypten med Röda havet, Bahamas eller Morovo-lagunen på Salomonöarna.

► De flesta dykare känner till den stora hammarhajen och den flerhorniga hammarhajen, men det finns faktiskt nio kända arter runt om i världen. Storleken varierar från mindre än en meter upp till sex meter. Fem av arterna är utrotningshotade eller klassificeras som hotade på grund av överfiske, vilket är kopplat till handeln med hajfenor. Dessa är vinghuvudhaj, flerhornig hammarhaj, stor hammarhaj, småögd hammarhaj och vanlig hammarhaj.

Stor Hammarhaj (Sphyrna mokarran)
Den stora hammarhajen är den största arten i familjen.
(Foto: Magnus Lundgren)

Precis som namnet antyder är den stora hammarhajen störst av dem alla. De växer till en maximal längd på cirka sex meter och finns i kustområden och längre ut i haven, i både tempererade och tropiska vatten. Arten kännetecknas av dess stora “hammare” (kallad cephalofoil) och den enorma ryggfenan. En av hajens favoritmåltider är stingrockor, även om de äter många olika slags byten. De kan få kullar med upp till 50 hajyngel åt gången. Stora hammarhajar tenderar att vara ensamma simmare.
Denna hajart har fiskats hårt på grund av dess stora ryggfena och den stora hammarhajen anses hotad. Dykare kan beskåda detta fantastiska rovdjur på olika platser inklusive på Bahamas och Coiba Island i Panama.

IUCN-status: HOTAD


Flerhornig Hammarhaj (Sphyrna lewini)
Den flerhorniga hammarhajen är förmodligen den vanligaste arten som dykare stöter på runt om i världen.

(Foto: WayneWorks Marine/Aggressor Fleet)


Denna relativt stora hammarhaj kan bli upp till tre meter lång, och den känns igen på skårorna i dess hammare, som får den att likna formen på en kammussla. Dessa hajar tar sig ibland in i flodmynningar, och de finns i varma tempererade och tropiska vatten över hela världen.

Unga flerhorniga hammarhajar är kända för att husera i områden runt Fiji under sina tidiga år. Eftersom arten anses vara hotad över hela världen, är det viktigt att kartlägga de platser där de samlas för att säkerställa överlevnaden för dessa hajar.

Som dykare kan du uppleva stim av flerhorniga hammarhajar, om du dyker vid Cocos Island i Costa Rica. Fartyget M/V Okeanos Aggressor erbjuder dykkryssningar till...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs artikeln i DYK #46:

SOME images:
, , ,

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser