DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Foto  Foto

UV-Fotoskola

– Lektion 2: Objektiv

Tekst och foto: Torbjörn Gylleus

Vi kommer i det här avsnittet att titta närmare på objektiv som lämpar sig för undervattensbruk och den typ av fotografering vi vill inrikta oss på.

Ett öga mot omvärlden
Att välja ett objektiv som har rätt egenskaper för den typ av foto du vill ägna dig åt, och som samtidigt har tillräckligt bra optisk kvalité är minst lika viktigt som valet av kamera.

Ett objektiv på 35mm motsvarar ungefär hur de mänskliga ögonen ser omvärlden, men när vi fotar under vattnet hamnar ofta valet på ytterligheterna som kraftig vidvinkel eller makro.

När jag skaffade min första systemkamera som var en Nikon D50 följde det med ett billigt kit-objektiv. Det var ett zoomobjektiv i omfånget 18-55 som var perfekt att börja med på land, men inte speciellt användbart för undervattensbruk. Åtminstone inte för mig som drömde om att ta vackra vidvinkelfoton och vrakbilder. Jag bestämde mig istället för att skaffa ett prisvärt fisheyeobjektiv av märket Sigma. Det var ett objektiv som jag hade otroligt mycket glädje av och som öppnade en helt ny värld för mig.

Den enda gången jag har dränkt en undervattenskamera var under ett dyk vid Kristiansund i Norge året därpå, då mitt kära Sigma fisheye tyvärr strök med. Sedan dess har jag använt ett flertal objektiv av olika fabrikat.

Nu tio år senare har jag faktiskt skaffat ett precis likadant objektiv som det jag dränkte, och det sitter oftast på min nuvarande kamera när jag fotar under vattnet.
Hoppas att det här avsnittet blir en liten hjälp för dig när du ska välja kamerans öga mot omvärlden.

 

MOTIV

Innan du väljer objektiv, så kan det vara bra att fundera på vilken typ av fotografering du vill ägna dig åt.

Är det vrak, undervattenslandskap, fiskstim, hajar eller andra stora pelagiska djur som lockar, så är det vidvinkel eller fisheye du ska sikta på. Vill du hellre fokusera på makrovärlden med nakensnäckor, småfisk och skaldjur etc. så är det andra objektiv som gäller.

Om du redan har en GoPro eller annan actionkamera med UV-hus, så är du ju i princip redan hemma, och vi kommer att tillägna actionkameran ett eget avsnitt i den här serien längre fram, så ha tålamod.
Om du har valt en kompaktkamera, så är det egentligen bara ett UV-hus som saknas för att kunna komma igång, men det finns några tillbehör som ökar möjligheterna att ta bra bilder.
 

VÅTLINSER

För en kompaktkamera så kan du även behöva komplettera med en s.k. våtlins, eftersom det inbyggda objektivet oftast inte har tillräcklig vidvinkel (om det är vidvinkelfotografering som du vill ägna dig åt). Det finns även våtlinser för att få bättre egenskaper för makrofotografering, för att öka närgräns och förstoringsgrad.

Våtlinsen monteras på utsidan av UV-huset, och de flesta av dessa linser är anpassade för actionkameror och kompaktkameror, men det finns även våtlinser som fungerar tillsammans med DSLR och spegellösa systemkameror. Fästet är oftast en 67 mm gänga eller bajonettfattning.

Inon, Sea&Sea, Ikelite och Fantasea är några tillverkare som har...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs artikeln i DYK #4:





SOME images:
, , Blåhaj vid Azorerna Sony A7R II Sony 16-35mm @16mm ISO 400, f/18, 1/60 sek Sea&Sea YS-D1
Blåhaj vid Azorerna Sony A7R II Sony 16-35mm @16mm ISO 400, f/18, 1/60 sek Sea&Sea YS-D1
, Canon PoweShot G7 X ISO 320, f/1.8, 1/60 sek Naturligt ljus
Canon PoweShot G7 X ISO 320, f/1.8, 1/60 sek Naturligt ljus

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser