DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Reportage  Reportage
UV-Pilot
Tre knop upplevs som ganska hög hastighet på en sökdrake.
UV-Pilot
Montering av roder på sökdraken.
UV-Pilot
Instruktör Anders Bergmark dras in till dragbåten igen.
UV-Pilot
Dykare väntar på att båten skall ta fart.

UV-Pilot

Text och foto: Rikard Godlund
När du trodde att du har gjort allt! Dykmetoden sökdrake användes tidigare av marinen för att söka efter bland annat minor, men har sedan lång tid tillbaka ersatts av utrustning som sonarsystem och sjöugglor. Men är sökdrake något för oss sportdykare? Vi har provat PADI UV-Pilot.

När båten drar så måste du göra ett bestämt neddyk genom att föra båda rodren framåt. Orden kommer från Anders Bergmark, instruktör på Oxygene Örebro och en av tre instruktörer i Sverige som får utbilda i PADIs specialkurs UV- Pilot. Vi är vid Nydalen strax söder om Askersund på Vätterns östra kust och det är dags för mitt första dyk med sökdrake. 
Sökdrake är från början en sökmetod som använts av bland andra marinen för att söka efter minor eller borttappade föremål. Inom marinen har det förekommit att många sökdrakar har använts i vattnet samtidigt, sammankopplade efter samma båt, men på kursen PADI UV-Pilot så begränsar vi oss till två sökdrakar som inte är sammankopplade utan fritt manövreras bakom samma båt, dock med lika långa linor. De två dykare som är i vattnet samtidigt dyker som par och har kontakt med varandra hela tiden. Vid eventuella problem skall dykarna agera precis som vid vanlig pardykning och hjälpa varandra.

Det första dyket på kursen genomförs på enklaste sätt i Vätterns klara vatten. Jag lyckas lite vinglande att dyka ned med sökdraken på första försöket och finner mig snabbt i att flyga fram i ett undervattenslandskap som jag i normala fall är van vid att dyka igenom betydligt långsammare. Marschfarten ligger runt tre knop, men under vatten är detta ganska hög fart. Landskapet ändrar sig snabbt och går från stenbotten till lerbotten och till klippor. Vi ser flera ankare med korta tampar som slutar under vattenytan under dyket. Djupkurvorna gör sig klart påminda och vid ett par tillfällen måste jag manövrera snabbt uppåt för att undvika att krocka med bottnen. Dykdatorn tjuter missnöjt och varnar för snabb uppstigning.
Det går ganska fort att lära sig att manövrera rodren rätt, men jag tänker fel när det gäller att manövrera ut från klippväggen vid ett par tillfällen. Som tur är lyckas jag ändra mig i tid utan kollidera med berget. Dyket avslutas med ett säkerhetsstopp på fem meter och jag kan säkert gå till ytan utan problem. Dyktiden vid första dyket var satt till max tjugo minuter vilket gick fort att förbruka och djupet blev tolv meter.

Specialkursen UV-Pilot körs på tre dykcenter i Sverige, Oxygene Örebro, Oxygene Lysekil och företaget Divetech i Östersjön. Kursen är framtagen av Jan Sangrud som driver Divetech, och det finns utöver Jan för närvarande två instruktörer i Sverige som får certifiera PADI UV-Pilot.
Kursen är upplagd som två dykdagar och en teorikväll. Teoripasset tar upp lite om sökdrakens konstruktion, historik, manövrering och kursen upplägg. Under de två dykdagarna hinner vi med fyra drakdyk var och mellan de egna dyken så har man uppgifter som räddningsdykare, linskötare, båtförare av dragbåten eller följebåten som transporterar räddningsdykaren i närheten av sökdrakarnas position. Efter kurs skall du inte bara kunna dyka med sökdrake utan du skall kunna arrangera och planera sökdrakedyk och köra dragbåten.

De två första dyken genomförs för...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser