DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Sverige  Sverige
Väderöarna – en västkustklassiker
TALRIKA  Täta bestånd med dödmanshand (Alcyonium digitatum) är ett signum för dykning på Väderöarna.

Väderöarna

Dyk-Leif – en västkustklassiker

TEXT OCH FOTO: STEFAN BESKOW

Vackert! Det enda superlativ som far genom huvudet. Överallt på väggen och kring några stora stenblock möts jag av orange och vita anemoner uppblandade med täta kolonier av dödmanshand. De växer så tätt att man knappt ser klippan över huvud taget.

►  Några meter ovanför mig hänger tarebladen ner och vinkar åt mig i den mjuka dyningen som fortfarande går efter senaste tidens blåst. Sikten ligger någonstans mellan sju och tio meter. Inte fantastisk, men med tanke på att det för två dagar sedan blåste 21 sekundmeter här, får det ändå betecknas som riktigt bra. De nyfikna stensnultrorna syns överallt och lite skyggare blågyltor och berggyltor håller sig på lite mer behörigt avstånd, precis utanför kameralinsens räckvidd. Linsen har gått varm i stort sett hela dyket och förevigat flera humrar och ett otal nakensnäckor som trängs på tarebladen. Dessutom ser jag kuddstjärna och stöter på flera skäggsimpor som villigt ställer upp framför kameran. Jag simmar in under ett överhäng och när jag tänder lampan är det en riktig explosion av färger som möter mig. Jag ler och känner mig lycklig ända in i mitt dykarhjärta. Jag konstaterar snabbt två saker. Det är ett privilegium att ha så här fin dykning på hemmaplan när möjligheterna till att resa kraftigt begränsats och att Trolleskär, i de yttersta kobbarna på Väderöarna, är en av mina absoluta favoritställen att befinna mig på.

FRÅN LUGNT TILL FULLBOKAT
Dykåret 2020 lär inte gå till historien som det bästa rent dykmässigt. Inte för mig i alla fall. Som tur var lyckades vi ta oss till Filippinerna i början på året, och med hjärtat i halsgropen kom vi hem också. Endast två veckor innan gränserna i Filippinerna stängdes och lämnade tusentals turister strandsatta. Därefter följde land efter land som stängde sina gränser, och dessutom kom flera rapporter om hur Covid-19 påverkade lungorna hos de drabbade. Inga muntra besked för en dykare med andra ord. Efter att våra planer på sommaren resa till Indonesien av förklarliga skäl lades på is, blev det i alla fall en långhelg med Sven, min dykbuddy sedan många år tillbaka, till svenska västkusten och Dyk-Leif som substitut.

När vi anländer till Dyk-Leif hinner vi få en liten kort pratstund med Anders ”Dyk-Leif” Säldemark, som berättar att det initialt märktes att det fanns en viss oro hos dykare, och det var ganska lugnt på bokningsfronten under våren. Men från sommarens början och hela hösten blev det många bokningar, och båtarna har gått fulla med dykare. Tydligen är dykningen hos Dyk-Leif ett bra substitut för en utlandsresa, enligt mångas resonemang.

ORDNING OCH REDA
När vi ändå är inne på det här med Covid-19, berättar Anders vidare om hur de arbetar kring att minimera smittan. I varje rum finns information om förhållningssätt för att minska risken. Det innefattar att man uppmanas hålla avstånd, och handsprit finns på toaletter och där mat serveras. För de som önskar ordnas även enskilda rum, och i så stor utsträckning som möjligt sover man med ”sitt dyksällskap” för att förhindra att eventuell smitta sprids mellan grupperna. På båtarna vistas dykarna till största del utomhus, så där är det...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Väderöarna – Fakta

GEOGRAFI Hamburgsund ligger ungefär 1,5 timmars bilkörning och ca 15 mil norrut från Göteborg.

TA SIG DIT Lämpligast med...

Läs artikeln i DYK #62:





SOME images:
Väderöarna – en västkustklassiker, Väderöarna – en västkustklassiker
TALRIKA  Täta bestånd med dödmanshand (Alcyonium digitatum) är ett signum för dykning på Väderöarna.
, Väderöarna – en västkustklassiker
UNDERBART   Trolleskär en vacker dag är fantastiskt!
, Väderöarna – en västkustklassiker
GÖMSTÄLLE  En tångsnärta (Chirolophis ascanii) kikar fram från sin skreva.

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser