DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Event  Event
DIVERSNIGHT 2021 – TREND ELLER TRADITION?

Diversnight 2021

Trend eller tradition

Text och bild: Björn Grizzly Jakobsson, Kathrin Tengsand, Mattias Borgkvist, Jonas Lemon, Jonny Magnusson, Emil Burman

Vi dykare är alla av olika slag. Här i Sverige är det bara en bråkdel som dyker året runt. Vi var lite nyfikna och har pratat med några eldsjälar runtom i landet för att höra deras berättelser om Diversnight.
Häng med och se hur överraskande, roligt och inspirerande det kan vara! 

►  En regnig – och delvis blåsig – lördag i november finns nog ingenting bättre än ett riktigt nattdyk, skulle några säga. Det var just de personer jag ville komma i kontakt med, och självklart ville jag höra så mycket som möjligt om deras Diversnight. Det visade sig ganska snabbt att det finns en eller fler eldsjälar som driver eventet i sina klubbar. Och när det väl har kommit på tapeten finns inget som stoppar oss nattugglor. Då börjas det med att rigga matbord och kameror, ladda lamporna och kanske ta med hela familjen till grillplatsen.

Vi har skapat 6 uppslag där varje klubb berättar lite mer:

Diversnight med Gävlegrodorna

I Tierp samlades denna kväll 45 personer till ett event värdigt en storstad. Hela 29 dykare i vattnet ser ut att vara rekordantalet för klubbarna här i Sverige. Hemligheten bakom är ett härligt engagemang och mycket förberedelse. Eldsjälen heter Björn “Grizzly” Jakobsson och det är han och hans sambo som dragit i gång eventet. Vi har frågat honom hur man lyckas att locka ut så många en lördagskväll.

Detta är femte året vi kör, och det växer för varje år. Första året var vi sju dykare och två på land. I år var 29 dykare och 45 totalt. Vi hade ett stort event där vi började kl. 17.30 med att tända grillen och hälsa Mattias från Ursuit välkommen. Man kunde under kvällen testa torrdräkter och även testa lampor som jag tagit hem från SeaYa i Polen. Till skillnad från många andra tillställningar på Diversnight gör vi här något alldeles speciellt. Vi har försäljning av dricka och hamburgare. Vi har ställt fram elverk kopplat in lampor. Och så har vi marschaller för att lysa upp hela vägen ner till vattnet.
Under vattnet har jag byggt en bana som ändrar sig varje år. Förra året var det en tipspromenad och i år var det 10 olika saker som man skulle skriva upp i sina wetnotes. Alla fick en spelplan att klistra in i sina wetnotes för att underlätta skrivandet och rättandet. Sedan vinner man priser sponsrade från olika leverantörer. I år kom det även folk från Stockholm och utanför Enköping för att de hört att vi har bra uppslutning och det var bra arrangerat. Jo, för att inte glömma, vi hade även 2 drönare uppe i luften och nu jag har nog 2 timmars film som jag ska klippa ihop.  

Diversnight med Götaverkens sportdykarklubb

Vid Jordfall i Gullmarsfjorden är man sällan ensam, även en sen kväll i november. Platsen är ganska lättåtkomlig och här samlas både klubbmedlemmar och andra dykare på en stor parkering. Det är beckmörkt, men stämningen är god. Det finns gott om djurliv i Gullmarn på kvällen och vi som dyker här vill framför allt ha en fin naturupplevelse.

En riktig tradition finns väl inte inom vår klubb, men Diversnight är en bra påminnelse om att det är en kul grej att göra. För att få med sig några dykare hit måste man dock ställa sig en ganska viktig fråga: Vad vore en Diversnight utan ett bra kameradyk?
Den som åker den ”långa”...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Fakta - Diversnight

Man skulle kunna tro att Diversnight är ett påhitt från USA, men det uppstod faktiskt hos några dykentusiaster i Norge. Idén att ha så många dykare i vattnet vid årets klockslag...

Läs artikeln i DYK #67:

SOME images:
DIVERSNIGHT 2021 – TREND ELLER TRADITION?, DIVERSNIGHT 2021 – TREND ELLER TRADITION?, DIVERSNIGHT 2021 – TREND ELLER TRADITION?, DIVERSNIGHT 2021 – TREND ELLER TRADITION?

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser