DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Reportage  Reportage
Vägen till ett bättre liv
Det är nära nollan i vattnet och Jerry tvingas ner för andra gången på två dagar. Nu är han en del av familjen och har sonat för att han försov sig.
Vägen till ett bättre liv
Nisvet Ganibegovic övervakar morgonfysen ifrån bensparksmaskinen. Idag är det intervallträning i gymmet och tempot är högt. Andra dagar kan simning i havet med torrdräkt eller löpning stå på schemat.
Vägen till ett bättre liv
Gemensamma måltider i matsalen. De inskrivna ansvarar själva för inköp och matlagning. Och kraven på de som för tillfället ansvarar för köket är höga, är maten sen eller inte tillfredställande får man räkna med en hel del pikar.
Vägen till ett bättre liv
Klockan är just före två och dykbåten lämnar bryggan om några minuter. De intagna ansvarar själva för att utrustningen sköts om och att ordningen i dykrummet hålls.
Vägen till ett bättre liv
Mikael Pettersson kör båten ut till Mickes prick för ett eftermiddagsdyk. Mickes prick ligger i närheten av dykcentret och hit åker man för kortare dyk och när vädret inte tillåter att man vistas i öppnare vatten.
Vägen till ett bättre liv
Patrick och Arvid gör sig redo för ett kortare navigeringsdyk. Dykningen jämförs med en drog av flera av de inskrivna. Men man mår inte dåligt efteråt.

Vägen till ett bättre liv

Av Jimi Pilheden

Vägen från brott och droger till ett normalt liv följer samma process som för den som vill bli divemaster. Från att bara bry sig om sig själv och sin överlevnad, till att bli en ansvarstagande individ som ser till andras behov och kan fungera som en förebild.

Slutet av november, ett tunt snötäcke ligger över bryggan i Marstrand. Vinden får de fem minusgraderna att bita i kinderna. En 20-åring tittar med spänd, nervös blick mot vattenytan. Han är naken förutom ett par svarta shorts med röda eldflammor på. Han håller armarna tätt runt kroppen för att spara värme. Runtomkring står ett halvdussin vältränade grabbar med rakade skallar och tatuerade armar. De trampar otåligt.
– Hoppa i nu, annars kastar vi i dig.
20-åringen tar ett djupt andetag och hoppar i. Han kommer snabbt upp igen och simmar fram till en stege där han får hjälp upp av sina kamrater. De skrattar och klappar honom om ryggen.

Disciplin och dykning
Behandlingshemmet Västkustfamiljen tar emot kriminella och missbrukare som andra hem inte vill eller kan hjälpa. Disciplin, hård fysisk träning och framförallt dykutbildning är metoden som används för att bygga ett nytt liv. Västkustfamiljen har rykte om sig att vara en tuff behandling, men de intagna verkar trivas med de hårda reglerna och behandlingen har visat goda resultat på en klientel som anses svårbehandlad på andra hem.
De flesta klienter på Västkustfamiljen har en historia av långa fängelsestraff och missbruk bakom sig. Många säger sig ha provat andra behandlingsmetoder, men att det inte passar deras personlighet, de trivs bättre med den hårdare behandlingen hos Västkustfamiljen.
– Respekten för personalen kommer inte från att de är tuffa, den kommer från att de bryr sig om oss, säger Mustafa som varit nio månader hos Västkustfamiljen i Marstrand.

Iskall bestraffning
Jerry kom till behandlingshemmet Västkustfamiljen för ett par dagar sedan. Han är ännu inte inskriven på hemmet. Han kom hit med en kompis för att få mat och husrum i väntan på hjälp från socialtjänsten. Hemma i Nybro missbrukade han, var hemlös och försörjde sig på inbrott. Sov hos kompisar.
Det här blir hans andra vinterbad på två dagar. Det första fick han för att tas upp i gemenskapen av de andra grabbarna. Det andra för att han försov sig till lunchen med flera timmar. Han hade inte sovit på fem dygn när han kom till Västkustfamiljen. Amfetamin. När man väl somnar sover man djupt.
Om Jerry får hjälp av socialtjänsten hemma i Nybro, och blir inskriven på Västkustfamiljen har han ett tufft år framför sig. De första tre månaderna beviljas ingen ledighet. Han får bo i ”ettan”, den del av hemmet där kontrollen är lite hårdare. Varje morgon kommer han att stå redo klockan sju. Löpning, styrketräning eller simning i havet med torrdräkt. Kommer han för sent blir det extra fys för hela gruppen. Sedan kommer dagarna att fyllas med städning, dykning, matlagning, studier och samtal med handledare. Två gånger i veckan blir det hockey. Hockeyträningen ska hjälpa till att förbättra gemenskapen i gruppen, ge självdisciplin och samarbetsförmåga.
Sköter han sig kommer han efter en tid att flytta över till ”tvåan”,...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser