DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!!

  Rejse  Resa
Valhajarna i Djibouti  – närkontakt med havets största fisk
Valhajen är inte precis någon sprinter, men det kräver sin man att hänga med. Hajen simmar med hela kroppen och det är mycket vatten som sätts i rörelse när den tar fart.
Valhajarna i Djibouti  – närkontakt med havets största fisk
Vattnet är fyllt med knytnävsstora orangefärgade simkrabbor. Valhajarna råkar då och då suga i sig en krabba – men den blir prompt utspottad igen.
Valhajarna i Djibouti  – närkontakt med havets största fisk
När valhajarna hittat ett särskilt matnyttigt område, ställer de sig i vinkel och skyfflar vatten genom gälarna. Då är det inte svårt att vara fotograf. Allt serveras framför linsen.
Valhajarna i Djibouti  – närkontakt med havets största fisk
De små gula lotsfiskarna lever en farlig tillvaro framför munnen på hajen. De måste simma konstant för att inte bli slukade. I det ögonblick som bjässen öppnar sitt gap smiter de ner under huvudet.
Valhajarna i Djibouti  – närkontakt med havets största fisk
Att se en valhaj är många dykares dröm. Att se fyra fem stycken samtidigt känns overkligt.

Valhajarna i Djibouti

– närkontakt med havets största fisk

Text och foto: Jesper Kjøller
Ingen vet med säkerhet varför. Varje vinter samlas i alla fall valhajar från när och fjärran i havet utanför Djibouti. Bland dykare har bara ett ytterst litet fåtal ens hört talas om det lilla östafrikanska landet. Följ med på valhajssafari i Tadjouraviken. Där är närkontakt med havets största fisk så gott som garanterad.

Iförda snorkelutrustning kliver vi förväntansfullt ombord i en av de snabbgående glasfiberbåtarna. Normalt hänger de på släp efter Nemo som är Djibouti Divers safaribåt. Vi är insmorda i solkräm och har massor av dricksvatten med oss i båten. På sommaren är det här en av jordklotets varmaste nejder. Nu i december är temperaturen bara uthärdliga 35 grader.
Efter en halvtimmes båtfärd minskar vi farten. Vi börjar spana. Valhajarna brukar hålla till inom någorlunda samma område i Tadjouraviken. Konsten är bara att finna dem.
Först är jag inte säker på vad jag ska speja efter. Kan man se ryggfenan i ytan? Ska vattnet sjuda av sardiner och krill? Ska luften vara fylld av dykande måsar? Hur ser man att det är en valhaj?
Plötsligt är alla tvivel borta. Ryggfenan skulle injaga livslång fasa i vem som helst med hajskräck. Den skär långsamt genom ytan tätt intill båten. Adrenalinet pumpar. Precis det här har vi rest så långt för att få uppleva! Vid genomgången blev vi uppmanade att glida försiktigt ner i vattnet och inte plaska för mycket. Det är visst ingen som kommer ihåg det nu… Alla välter huller om buller ut över relingen. Jag hinner precis se skuggan av en mellanstor valhaj försvinna ner i djupet.
Jag ligger kvar i ytan och spejar åt alla håll. Jag har inte lyckats ta en endaste bild. Tänk om det är över nu? Var det här kanske den enda valhaj som jag får se på hela resan? Jag simmar omkring lite. Det finns ingenting att se.
Vi kravlar upp i båten igen i hopp om att finna en mera medgörlig haj. Snart ser vi en till. Den här gången kommer jag i vattnet på rätt ställe och hinner få ett par bilder av den. Jag paddlar på med fenorna för att följa med den. Klarar att hålla jämn fart med hajen i ett par minuter. Till sist måste jag ge upp. Jag stannar upp och betraktar den majestätiska varelsen. Den försvinner helt utan ansträngning. Jag kollar snabbt LCD-skärmen på kameran för att granska hur bilderna ser ut. Allt verkar OK.
Då slår det mig plötsligt: jag har sett en valhaj! Jag har faktiskt sett två. Jag känner folk som har jobbat yrkesmässigt med dykturism i många år. De har gjort 200-300 dyk per år utan att någonsin ha sett en valhaj. Nu har jag inte bara sett två. Jag har också tagit – vad det verkar – hyfsade bilder av dem. Vi har blivit strängt tillsagda att inte hojta i vattnet. Jag tyckte ändå att ett eftertryckligt ”yes!” var på sin plats.

Antingen eller
Förr betraktades södra delen av egyptiska Röda Havet som ”Deep South”. Så blev det övertrumfat av dykare som hade varit i Sudan. Sudan blev det verkliga ”Deep South”… På sjökortet ser man att Port Sudan bara ligger halvvägs ner genom Röda Havet. Men Djibouti – sedan kommer man inte längre söderut.
Vi är faktiskt så långt ner i söder att vi befinner oss utanför det egentliga Röda Havet. Normalt anses det ta slut vid Bab el Mandeb. Tadjouraviken ligger längst in i Adenviken precis i norra kanten av Afrikas...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på 20+ dyktidningar per år här.

Fakta

Valhajen – världens största fisk
Valhaj (Rhincodon typus) är en långsamt simmande planktonätare. Namnet förvillar kanske. Men det är inte en val utan en fisk. Den lever i tropiska och varma oceaner. Arten anses ha funnit sin slutliga form för ungefär 60 miljoner år sedan. Valhajar är för det mesta enstöringar långt ute på öppet hav. Vid vissa tillfällen händer det ändå att de samlas i stora grupper för att fylla kistan på kustnära ställen. Vi känner det från Ningaloo Reef (Australien), Utila (Honduras), Donsol och Batangas (Filippinerna), Pemba och Zanzibar (Tanzania) och inte minst Djibouti. Annars är möten mellan valhaj och dykare sällsynta och sporadiska. Normalt ser man bara en enda individ. Den anses kunna dyka till ett djup av mer än 700 meter. Oftast finner man den nära ytan. Valhajen är den största av de tre hajarter som lever av att filtrera vattnet. De två andra är brugd och storkäftshaj (megamouth).
Med sin enorma mun suger valhajen in vatten. Munnen kan vara mer än 1,5 meter bred. Med vattnet följer mikroalger, djurplankton, vattenloppor och små bläckfiskar. Hajen pumpar ut vattnet genom gälarna men filtrerar ut allt ätbart för att sluka det.
Valhajen är ingen effektiv simmare. I motsats till de flesta fiskar svänger den på hela kroppen. Den färdas med en genomsnittsfart på ungefär fem kilometer i timmen. Man förmodar att valhajen kan nå mer än 20 meters längd. Väldokumenterade bevis på det saknas. Mycket kring valhajen är okänt. Det gäller delvis också dess fortplantningsvanor. Man anser att äggen utvecklas i honans kropp och att hon föder levande ungar. En nyfödd unge är mellan 40 och 60 centimeter lång. Den blir sexuellt mogen först kring 30 års ålder. Valhajen förmodas kunna leva i mer än 100 år.
Trots storleken är valhajen totalt fredlig och oskadlig. Tyvärr är den också hotad. Den är eftertraktad bland annat för sin stora ryggfena. Fenan används i hajfensoppa. Ofta skär man bara av fenan och lämnar hajen till en grym död. Hajfenor består av brosk och har absolut ingen smak. Soppan betraktas ändå som en delikatess inom den asiatiska kokkonsten.

Fakta

Geografi  Djibouti är en av Afrikas minsta stater – lite mindre än landskapet Dalarna i Sverige och med en halv miljon invånare. Landet ligger vid inloppet till södra Röda Havet. Det har gränser mot Somalia, Eritrea och Etiopien.
Som lilleputtstat ligger Djibouti alltså strategiskt beläget. Därmed har landet både politisk och militär betydelse. Utöver det är landet knappast mer än öken, nomader och kameler. Saltsjön Lake Assal är Afrikas lägst belägna punkt – 155 meter under havsytans nivå. Det är en av jordens varmaste platser med temperaturer uppåt 60 grader på sommaren.
Tidigare var Djibouti fransk koloni under namnet Franska Somaliland. Den muslimska republiken uppnådde självständighet 1977. Landet livnär sig huvudsakligen på sin stora internationella handelshamn och på amerikanska och franska militärbaser. Bland annat har Främlingslegionen en bas en bit utanför huvudstaden.

Hur man tar sig dit  Vi flög till Djibouti med Daallo Airlines via Paris. Därifrån är det cirka sju timmars flygtid. www.daallo.com. I Djibouti är det en kort transfer från flygplatsen till båten. Resan bokades genom www.scubatravel.se. De är skandinaviska representanter för Djibouti Divers.

Säsong  Valhajarna kommer till viken från oktober till februari. Under den perioden kör man turer varje vecka. Från slutet av februari till slutet av juni gör Djibouti Divers dyksafari till The Seven Brothers. Det stället bjuder på mera klassisk rödahavsdykning med häftiga väggar och rikt fiskliv.

Dykning  Dykningen i viken kan på intet sätt mäta sig med Röda Havet sådant vi känner det från Egypten och Sudan. Djibouti Divers båt har plats för 24 gäster. Den är utrustad med allt som hör till branschen. Den är inte lika luxuös som några av de nyaste egyptiska båtarna. Men sängarna är bra. Allt ombord fungerar. Dykplattformen är stor och välinrättad. Besättningen är effektiv. Nitroxen flyter villigt från kompressorn (80 Euro för nitrox på satmliga dyk). www.djiboutidivers.com

Valuta  100 Djibouti Franc (DJF) = 3.40 SEK

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser