DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Viden  Vetenskap
Tips & trix – DIN eller min?
I stort sett alla regulatorer på marknaden kan fås med antingen bygelkoppling eller DIN. De flesta kan också relativt lätt konverteras. Om du har en regulator med en bygelkoppling kan du därför antagligen få den ändrad till DIN.
1 av 1

Tips & trix – DIN eller min?

DIN eller min?

Text: Jesper Kjøller
Det är inte alltid den bästa standarden som blir vanligast. På 70-talet vann VHS-formatet videokriget även om betamax höll högre teknisk kvalitet. När det gäller sammankopplingen av dykflaskor och regulatorer finns det också två standarder. Och också här är det den sämre som har blivit vanligast i världen.

Målet med kopplingen är att hålla fast regulatorns förstasteg på flaskkranen. Det är O-ringen som står för den egentliga tätningen när den spänns ut av flaskans tryck. På sätt och vis är den här kopplingen den svagaste länken i hela dykutrustningen. Om den felar förlorar du ditt gasförråd i rasande fart. Hur fort det går beror på hur stor flaskan är och vilket tryck den håller. Men snabbt går det – det kan röra sig om sekunder.

Ett fel kan till exempel bero på en dålig O-ring eller att flaskkranen får en smäll, till exempel genom att slå emot taket i en grotta eller mot en vrakdel. Därför måste kopplingen som skyddar O-ringen vara så bra som möjligt.

Yoke- eller bygelkopplingen kallas också för ”International” eller ”A-clamp”. Det är den mest utbredda i världen och ett välprövat system som har använts i många år. Bygelkopplingen håller fast förstasteget på flaskkranen genom att en skruv spänns. Men dels sitter O-ringen ganska utsatt och dels tar bygeln och skruven mycket plats. Även om det handlar om små saker så ger den mer vattenmotstånd och det är större risk för att till exempel linor och anat fastnar.

DIN är en förkortning för Deutsche Industrie Norm. DIN-kopplingen är således en europeisk företeelse och därför mer utbredd utanför USA. Den fungerar genom att förstasteget skruvas direkt in i flaskkranen. O-ringen är därför mer skyddad och hela systemet är mer strömlinjeformat och elegant.

DIN-kopplingar finns i två storlekar. Den vanliga har fem gängvarv och används till 200-barsflaskor. Till 300 bar är gängan längre och har istället sju varv. Finessen är att en regulator med en 300-barskoppling passar både på en 200-bars- och en 300-barskran. Men en 200-barskoppling kan aldrig sluta tätt på en 300-barsflaska.

I stort sett alla regulatorer på marknaden kan fås med antingen bygelkoppling eller DIN. De flesta kan också relativt lätt konverteras. Om du har en regulator med en bygelkoppling kan du därför antagligen få den ändrad till DIN.
De flesta flaskkranar kan också lätt konverteras. Genom att skruva ut insatsen blir det plats för DIN-gängan istället. Används bygelkoppling sitter O-ringen på själva kranen, och där sitter faktiskt två, en på var sida om den gängade insatsen. På DIN-kopplingen sitter O-ringen på förstasteget. Det är med andra ord din egen O-ring och du har bättre kontroll på dess underhåll och skick när du hyr flaskor.

Det enda argumentet mot att byta till DIN är att det kan uppstå problem när man reser. Men argumentet försvagas hela tiden i takt med att man på de flesta resmål använder flaskor som passar till båda sortens kopplingar. Och du kan ju också ta med en egen bygeladapter till din DIN-koppling om du vill vara på säkra sidan. Det är en bra idé speciellt i amerikanskdominerade områden som Karibien där man inte är vana vid DIN och där flaskorna ofta inte har en gängad insats som kan skruvas ut.
Överväg alltså att byta från yoke till DIN. Det är den...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser