DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Vrag  Vrak
Vraket i Fokus – Fylgia
Vraket i Fokus – Fylgia

Vraket i fokus

Fylgia

Text och Foto: Sara Banderby

Huvudskär har historiskt varit en aktiv fyrplats med både tull- och lotspersonal, och här passerade många fartyg. Ett av dessa var Fylgia som slutade sina dagar i en skyddad vik på ön efter felnavigering och grundstötning. Idag är hon ett uppskattat dykmål i ytterskärgårdens ofta klara vatten. 

►  Fylgia av Borgå byggdes 1922 i Johannes, Finland. Hon var ett fartyg med bordläggning av trä men med spant av järn, även kallat kompositbygge, 8 meter bred och 39 meter lång.

Fartyget köptes av Kapten Arne Lönnqvist 1955, och tillsammans med sin besättning färdades han ofta fram och tillbaka mellan Danmark och Finland.

Fylgias besättning bestod av Kapten Arne Lönnqvist, en skeppare som beskrevs som en kraftig karl, satt och stark. Han var äldst ombord, hade mest kompetens och var känd för att vara försiktig och föredrog att hålla sig inomskärs. Med sig hade han sin dotter Eva som arbetade som kock och hennes make Bertil Ahlberg som var förste styrman. Maskinchefen var Erik Lönnqvist och förste maskinist Sigrid Ahlberg, som även var Bertils bror. Sist men inte minst de tre matroserna Albin Lönnqvist, Erik Johansson och Göran Hägg. Totalt åtta personer utgjorde de Fylgia av Borgås besättning under hennes första och sista säsong.

Sista färden
Den sista resan för året var kommen. Året är 1955, månaden är december och man har genomfört sin sedvanliga rutt från Finland till Faxe i Danmark. Med sig från Danmark har man fått en returlast av krita som är packad i papperssäckar, något som inte var ovanligt för deras rutter. Men för denna färd något som skulle rädda deras liv.

De seglar utan problem upp till Kalmar, och lägger till i väntan på bättre väder. Det blåser och är kallt och Kapten Arne är tveksam. Han kommer från den äldre segelgenerationen där det är kutym att vänta ut dåligt väder. Men den övriga delen av besättningen är från den yngre motorgenerationen som ser på när andra motorfartyg kastar loss från hamnen. Julen är runt hörnet och hans dotter Eva börjar bli rastlös. Besättningen vill hem. ”Nog kan vi försöka”, säger Kapten Arne Lönnqvist till slut och kastar loss från Kalmar med planen att ta sig upp och in vid Landsort, för att sedan ta sig vidare över Ålands hav. Men strömmen är starkare än vad de trott och utan klar sikt. En ovanligt tät snödimma ligger över havet, och de lyckas inte pejla in sin position förrän det är för sent. Stark ström, vind och vågor sköljer upp skeppet på grundet Borgsbredan strax före Huvudskär.

Lika snabbt som vågorna hivade upp Fylgia på grundet drar de ner henne igen, och till besättningens förfäran forsar vattnet in. Kaptenen sätter kurs mot land medan vatten fortsätter välla in. Oron är stor för att vattenmassorna ska tränga igenom dörren mellan lastutrymmet och maskinrummet, men den håller. Och till deras stora tur inser de snabbt att alla papperssäckar med krita håller Fylgia flytande! I över en timme skulle pappersäckarna hålla dem flytande. De fortsätter att speja mot land och turen ler mot dem ännu än gång, snön lättar och de ser plötsligt Huvudskär och lotsstationen. De sätter full fart mot ön, skjuter nödraketer och lyser med alla lanternor de har.

Lotsarna på stationen ser signalerna, kastar sig ut i räddningsfartyget Helge...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs artikeln i DYK #70:

SOME images:
Vraket i Fokus – Fylgia, Vraket i Fokus – Fylgia
Vraket i Fokus – Fylgia
, Vraket i Fokus – Fylgia
Vraket i Fokus – Fylgia
, Vraket i Fokus – Fylgia
Vraket i Fokus – Fylgia

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser