DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Teknisk dykning  Teknisk dykning
Woodville Karst Plain Project – huledykningens Mount Everest
Supportdykarna i setup- og cleanupteamet transporterar flaskor in och ut ur grottsystemet. Med de kraftiga Gavin-skotrarna är det möjligt för varje supportdykare att frakta upp till ett dussin flaskor samtidigt.
Woodville Karst Plain Project – huledykningens Mount Everest
Turisterna i båtarna på ytan är helt ovetande om att det under dem i det klara källvattnet pågår några av dykhistoriens mest ambitiösa grottdyk.
Woodville Karst Plain Project – huledykningens Mount Everest
Casey McKinlay (t.v.) och Jarrod Jablonski (t.h.) har sedan 2003 varit WKPPs ledande dykare, men de utnyttjar varje chans de får att tacka det stora teamet som står bakom dem. Utan teamet skulle de aldrig uppnå så spektakulära resultat.
Woodville Karst Plain Project – huledykningens Mount Everest
Under de sista långa dekostoppen kan push-dykarna göra sig av med den tunga utrustningen och tillbringa timmarna i de torra habitaten som är fasstkilade mot grottans tak.
Woodville Karst Plain Project – huledykningens Mount Everest
På de sidste lange dekompressionsstop kan push-dykkerne skille sig af med det tunge udstyr og tilbringe den sidste tid i habitaterne, der er kilet fast under hulens tag.

Woodville Karst Plain Project

WKPP – grottdykningens Mount Everest

Text: Jesper Kjøller Foto: David Rhea/GUE
Norra Floridas porösa underjord är ihålig som en schweizerost. Sedan 80-talet har detta kaotiska nätverk av översvämmade grottor kittlat nyfikenheten hos världens mest ambitiösa grottdykare. Historien om Woodwille Karst Plain Project (WKPP) har utvecklats till att också bli historien om den tekniska dykningens utveckling.

Jag slog på videokameran och 50 wattslampan medan Jarrod band fast en ny linrulle på slutet av linan och sedan satte kurs mot den mörka punkten på väggen. Tunneln såg lovande ut och snart svängde den runt hörnet och in i en annan enorm kammare med öppningar både till höger och vänster, lite för många för min smak. Jag började bli nervös.
– Med en ny stageflaska inkopplad till våra rebreathers var vi redo för att finna förbindelsen. Vi svängde igen, till vänster. Vi hade redan gjort för många vänstersvängar och jag var orolig för att vi skulle stöta på linan i Turner igen efter att ha simmat i en cirkel. Jarrod backade ut och simmade in i en annan kammare där en tunnel började ta form. Vi svängde höger och så till höger igen. Det bådade gott. Jag hade svårt att se kompassen på min vänstra arm eftersom jag var tvungen att hålla i kameraskotern med båda händerna. Jag började tänka högt – linan måste vara här någonstans annars är vår research helt fel på det. Men var är den? Jag höll på att gå åt av spänning.
– När vi svängde runt nästa hörn såg jag något hänga på den högra väggen, en bit lina! Om den bar en blå pil med märkningen ”Wakulla Springs”. Ja! Pilen satt precis där vi lämnade den för en månad sedan, 7 257 meter från öppningen till Wakulla.
Lördagen den 28 juli 2007, klockan 12:20 hittade Jarrod Jablonski och Casey McKinlay den eftersökta förbindelsen mellan Wakulla Springs och Leon Sinks. Efter 17 år hade WKPP äntligen förbundit de två enorma grottsystemen – USAs största och bland de största i världen. Nu återstod bara sju kilometers transport ut ur grottan, och 15 timmar dekompression…

Viktigt vetande
Om bara tanken på grottdykning får dig att känna kalla kårar ska du knappast söka medlemskap i WKPP. Kanske ska du inte ens läsa resten av den här artikeln. Push-dykarna i WKPP (det team som gör de djupaste utforskningarna i grottorna) spränger nya barriärer i grottorna både när det gäller längd, djup och total dekompressionstid. Vi talar om mer än tio kilometers penetration, mer än 90 meters djup och mer än 24 timmars total dyktid! Så om du är intresserad av den sortens prestationer kan du lugnt läsa vidare.
Woodwille Karst Plain Project växte fram bland en grupp grottdykare som träffades omkring 1985. Folk som Bill Gavin, Bill Main, Parker Turner, Lamar English och Bill McFaden bestämde sig för att kartlägga de underjordiska och översvämmade grottsystemen under Floridas Woodwille Karst Plain, ett 700 kvadratkilometer stort område mellan Tallahassee och mexikanska golfen. Här finns de längsta vattenfyllda grottorna i USA, bland annat Wakulla Springs och Leon Sinks. Området är fullt med källor och sink holes (platser där grottaket kollapsat och en öppning till jordytan uppstått) och grottorna kännetecknas av kraftigt vattenflöde. Dessutom är de relativt djupa, vilket komplicerar utforskningen.
WKPP bildades 1990 med målet att utforska, kartlägga, sammanbinda och...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

WKPP-TEKNOLOGI

RB80 SCR rebreather
Den avgörande vändpunkten i utforskningen av grottorna blev när man började använda Halcyons halvslutna rebreather RB80,...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser