DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Biologi  Biologi
WWF-krönika – Hajbebisen och gamarna
Det fanns inget måttband, istället fick en fiskelina plockas fram när man skulle mäta den vackra lilla valhajen.
1 av 1

WWF-krönika

Hajbebisen och gamarna

Av Lene Topp, WWF verdensnaturfonden

Visst kan man vara liten och ändå bli en världssensation. Det fick jag klart för mig för ett par veckor sedan. Då fick jag mejl från Elson Aca. Han är ledare för vårt valhajsprojekt i Filippinerna. Elson hade bifogat ett par foton. Ett av dem fick mig nästan att trilla av från kontorsstolen. Bilderna visar nämligen en knappt 40 centimeter lång valhajsbebis.
Vanligen beundrar vi och häpnar över valhajarnas enorma storlek. Nu måste jag medge motsatsen. Den här valhajen i miniformat gav mig gåshud. En så liten valhaj har aldrig förr registrerats i hela världen. Det var ju fantastiskt!
Forskare från hela världen har länge försökt ta reda på mera om valhajarnas mystiska liv och levnadsvanor. Man vill gärna veta var de äter, parar sig, föder ungar och annat som är normalt för livet som valhaj. Vi människor vet så lite om det. Ingen har någonsin sett riktigt små valhajar simma omkring i levande livet – officiellt alltså. Kanske har de tidigare hamnat i fiskares nät. Men det vet vi inte.
Jag ringde omedelbart till Elson. Han berättade entusiastiskt om vad som hänt. I kort sammanfattning hade en fiskare fångat valhajen och sedan försökt sälja den på en turistanläggning. Där var ingen intresserad av att köpa en fridlyst art. I sin besvikelse band fiskaren ett rött snöre om hajens stjärt och fjättrade den vid en träpåle utanför hotellet. Lyckligtvis var det någon som tillkallade Elson från WWF och fiskaren Embel. Han bor i närheten och är engagerad i vårt valhajsprojekt.
Elson och Embel mätte den lilla valhajen, fotograferade och filmade den – och släppte den fri en bra bit ut i vattnet långt från områdets fiskebåtar. WWF i Filippinerna skickade därefter ut ett pressmeddelande om episoden med det unika fyndet. De kunde nog inte förutse vad som sedan skulle hända.
Gamarna flockades i form av medier och forskare från hela världen. Flera av de sistnämnda försökte ta åt sig äran för något de inte haft med att göra – trots att deras respektive länder låg mycket långt från Filippinerna. Elson fick åtskilliga erbjudanden om att vara ”medförfattare” till vetenskapliga uppsatser om fyndet av världens minsta valhaj. Andra forskare uttalade sig i pressen under eget namn om fyndet. Medierna plågade den stackars Elson dag och natt för att få fler detaljer. Faktiskt är den delen av historien ganska dyster. Vi kan bara dra slutsatsen att vi har lärt oss ett och annat från den.
Vi får kanske användning för lärdomarna. Mycket tyder på att Donsol med omgivningar har fler överraskningar än den lilla valhajen att bjuda på. Mer än så säger jag inte. Episoden har nämligen lärt oss en viktig sak. Det gäller att gömma sina äss i rockärmen. Det ska ju finnas kvar mer att berätta om i kommande krönikor!
Vad hände med den lilla valhajen? På fotografierna går det att identifiera den. Därför går det att känna igen den om den skulle dyka upp igen. Tills vidare håller vi tummarna för att den klarar sig. Om ett par årtionden...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser