DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Bra sikt

– hemsk upplevelse

Av: Jes Mosgaard

Jag fyllde på luft i både dräkt och väst. Då stötte jag emot ett klipputsprång ovanför mig. Där blev jag hängande ett ögonblick. Kippande efter luft blandad med vatten kämpade jag vilt för att komma upp till ytan. Under tiden bad jag om att slippa dö. En enda tanke gick genom mitt huvud: ”du får inte dö – du får inte dö”. Lyckligtvis reagerade jag med någorlunda rätt handgrepp under uppstigningen. Men jag hade börjat hyperventilera. Därmed förlorade jag helt kontrollen över andhämtningen.

Dykning på Island sades vara den yppersta upplevelsen. Silfra ligger på listan över världens 10 bästa dykställen. Det var alltså med stora förväntningar jag åkte till Island i maj 2004. Med min fru skulle jag besöka gamla vänner. Och så skulle jag ägna en dag åt dykning i Thingvellirområdet. Jag kontaktade det isländska dykcentret i förväg. Vi avtalade att jag skulle genomföra dyket med egen utrustning.
Silfra ligger vid den gamla tingsplatsen Thingvellir på Island. Sedan tidernas morgon har man samlats till ting där för att avgöra tvister och styra landet. Området är otroligt vackert. Det ligger precis vid sprickan mellan Amerikas och Europas kontinentalsocklar. Dalen är genomskuren av en lång sänka mellan socklarna. Man dyker faktiskt i en bergsspricka mellan två kontinenter. Vattnet i Silfra kommer från en underjordisk flod. Den rinner genom i en lång djup sprickdal ut mot sjön. Vattnet väller fram på cirka 8 till 10 meters djup i ett ännu djupare hål. Där går det faktiskt att dyka till ungefär 70 meters djup. Silfra-floden är inemot 200 meter lång innan den mynnar i sjön. Sprickan där floden flyter är mellan 10 och 40 meter djup. På ett ställe går den genom en 15 meter lång tunnel på 10 till 20 meters djup. Det helt unika med att dyka där är det kristallklara sötvattnet. Sikten kan vara bortåt 200 meter. Temperaturen är två grader året runt.
Dagen för mitt dyk var vi fyra på plats. En divemaster från Island, två svenska dykare och så jag. Svenskarna kände varandra och blev ett dykpar. Jag skulle alltså dyka i par med den isländske divemastern.

Tunnelsyn Första dyket presenterades som ett testdyk. Vi startade vid utloppet. Efter tio meter skulle vi dyka genom tunneln. Där nere var det totalmörkt. Vår isländske guide förklarade att dyket skulle vara helt okomplicerat. Men de som ville kunde gå upp före tunneln och ta sig förbi den till fots. Sedan skulle vi mötas på andra sidan. Svenskarna valde förståndigt nog att ta landvägen förbi tunneln. De kände sig inte riktigt trygga med den delen. Jag begav mig ner genom hålet åtföljd av divemastern. Stället var faktiskt inte fullständigt okomplicerat. Lyckligtvis var sikten bra. Tunneln bröt tvärt av neråt i 60 graders lutning. Samtidigt måste man krypa genom en trång passage. Det gick bara nätt och jämnt att ta sig igenom där. Manövern gick utan större problem. Jag lyckades perfekt med avvägningen. Vi kom igenom och ner till 21 meters djup. Därefter fortsatte dyket i 46 minuter på mellan 6 och 15 meters djup. På några ställen måste vi nästan ända upp till ytan för att ta oss förbi klipporna. Slutligen känns det rätt och slätt obeskrivligt vackert när solen bryter igenom. Man kan se långt fram genom den trånga passagen mot ljuset från sjön där framme. Dykarna hänger liksom i fria luften. Man ser inga som helst partiklar i vattnet. Alltihop är en makalös upplevelse. Det finns inte mycket liv att se. Med lite tur kan man hitta en eller annan öring i de mörka...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser