Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/dykmitsp/public_html/sites/all/modules/service_links/plugins/service_links_sprites.module on line 85
Hajlexikon: Zebrahaj – Stegostoma fasciatum | DYK

DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Biologi  Biologi
Hajlexikon: Zebrahaj – Stegostoma fasciatum
Hajlexikon: Zebrahaj – Stegostoma fasciatum
1 av 1

Hajlexikon: Zebrahaj

– Stegostoma fasciatum

Text: David Bernvi Foto: Andy Murch

Vem har inte dykt i asiatiska vatten och sett, eller åtminstone drömt om att få se, en zebrahaj. Eller hette den leopardhaj? Det finns få hajar där det råder större förvirring kring artens populärnamn än med Stegostoma fasciatum. Därför reder vi nu ut begreppen.

Zebrahajen har fått sitt namn efter det juvenila stadiet då kroppen utsmyckas av pigment som påminner om ett zebramönster. De vuxna individerna uppträder med ett mönster som skulle med enkelhet namnge hajen leopardhaj. Den riktiga leopardhajen, Triakis semifasciata, är dock en helt annan hajart och bör inte förväxlas med zebrahajen.
De juvenila individerna är mörkbruna dorsalt och gulaktiga på undersidan. Vertikala ränder och fläckar bryter den mörkbruna ryggen i sadelformer om var annat. Färgen och mönstret varierar mellan individerna, då de blir äldre och överstiger 90 cm upplöses den dominerande mörkbruna färgteckningen i svartfärgade fläckar.
Zebrahajen är äggläggande och därmed ovipar. Den lägger troligen fler än ett ägg vid varje tillfälle. Äggkapslarna är 17 cm långa, 8 cm breda och 5 cm tjocka. Till färgen mörkbruna eller rosafärgade svarta med fina hårlika trådar som ankrar fast äggkapseln till substratet. Den föredrar främst blötdjur som föda. Kräftdjur så som krabbor och räkor, mindre fiskar och troligen havsormar ingår i dieten.
Arten är nattaktiv och vilar på dagen i skrevor eller på botten och liknande i vilt tillstånd. Den kan också vara aktiv mer eller mindre under dagen. Zebrahajen är en typisk bentisk hajart som föredrar ett liv nära botten, dess övre stjärtfenslob utgör halva kroppslängden eftersom den förekommer nära botten.
Zebrahajen kan nå 3,5 meter i längd, de flest är dock inte över 2,5 meter. De unga nykläckta zebrahajarna är 20-36 cm. Hanar blir könsmogna vid 1,5 meter och 1,8 meter medan honorna blir könsmogna vid 1,7 meter.  
Zebrahajar är inte väldokumenterade trots att de regelbundet förekommer i akvarium världen över. Den lever kustnära vid korallrev eller över mjukbotten längre ut till havs. Denna haj är tropisk och är rapporterad för förekomst i sötvatten vid Filipinerna. Dessa uppgifter om sötvattensanpassning är osäkra, det kan dock röra sig om en underart eller liknande genetisk utgrupp. De vuxna individerna förekommer troligen främst på grunda vatten ner till 62 meter medan de ovanliga zebrajuvenilerna kan spendera en stor tid nedanför 50 meters djup.
I fångenskap har zebrahajen uppvisat stor inlärningsförmåga och kan uppfattas som sällskapssjuka. Ett kelbeteende kan läras in hos denna art vid födo-stimulans. Hajarna låter sig helt enkelt bli klappade eller kommer ivrigt och knuffar eller smeker akvarieskötare i hopp om att få mat.
I Thailand har man mycket goda chanser att få se zebrahaj som ibland även kallas för sebrahaj, eller helt enkelt lepard shark i Sydostasien. Den stannar oftast kvar om man närmar sig den och kan till och med tillåta vidrörning. Man bör dock inte provocera den då detta kan leda till att man blir biten.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser