DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!!

Okinawa del 2

Kerama Islands

Tekst og foto Atle Ove Martinussen
Keramaöarna är kända för sitt kristallklara vatten och otroliga sikt.

Keramaöarna ligger omkring 30 km väster om Naha, som är den största staden på huvudön Okinawa, och hit kan man snabbt ta sig med båt från huvudön. Över hela Okinawa kan man hitta bra dykning, men Keramaöarna sticker ut med sitt otroligt klara vatten och därmed bra sikt. Vattnet är särskilt rikt på näringsämnen och havsströmmarna bidrar till att skapa vackra korallrev med mängder av gorgonians. Havet runt Keramaöarna är en livsmiljö för mer än 250 olika arter av koraller. I området finns korallfisk, muränor, pygmésjöhästar, nakensnäckor och även olika hajarter. Platsen är också känd för sina många havssköldpaddor som finns där året runt. Vattnen kring öarna är även parningsområden för knölvalar .
Keramaöarna blev den 5 mars 2014 klassad som den 31:a nationalparken i Japan, och den dagen firas som Coral Day i Okinawa.

Aka är en av de 20 öar som tillhör Keramaöarna, där endast fem är bebodda. Aka anses vara den vackraste dykorten i Japan med stora friska välbevarade rev, fiskstim, caverns, grottor, havsormar, valar, sköldpaddor, nakensnäckor, clownfiskar och småkryp i en kristallklart hav. Korallreven är orörda och ser otroligt friska ut. Det finns ungefär 250 olika arter av koraller runt Aka. Omkring öarna finns det möjlighet att se knölvalar under parningssäsongen.
Det här är ett paradis för dykare, och framförallt undervattensfotografer kommer att älska Aka, som erbjuder fantastiska motiv för både makro och vidvinkel. Dykturerna är väl organiserade och präglas av stor professionalism - både bland guider och båtförare. Punktlighet är en dygd i Japan, så det är viktigt att inte komma för sent till utfärderna, vilka utgår från hamnen i Aka.
Dyken här präglas av det kristallklara blå vatten som omger ön, med vackra caverns och fascinerande klippformationer som bildats i det vulkaniska berget.

I DYK NetMag #2, kan du följa med på dykäventyr till Okinawa och bland annat läsa mer om Aka Island.

Läs Okinawa del 3
 

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Diving in Kerama
Diving in Kerama