DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Vrag  Vrak
Sognefjorden – Ingerseks
För att komma ner till vattnet måste man klättra ner för en sluttning och ta sig över både stora och lösa stenar För att få med oss all utrustning måste vi upp och ner sju gånger för slänten.

Ingerseks

i Sognefjorden

Text & foto: René B. Andersen

Man måste ha respekt för henne, för hon är oerhört skör. Vid ett tillfälle råkar jag vidröra en vägg, varpå hela plåten förvandlas till stoft, så det är ett vrak som man helst ska låta bli att gå in i. Vraket har dessutom rullat runt, vilket förmodligen har gjort strukturen mindre stabil.

►  Ingerseks är ett av få vrak jag inte tidigare dykt på i Sognefjorden, men jag hittade inte så mycket information om vraket, och det finns väldigt lite skrivet om det i den norska vrakguiden.
Jag hittade några gamla reseberättelser med bilder, där de dyker på vraket utanför stranden. Samtidigt kontaktade jag dykklubben Nordhordlander som brukar dyka i Sognefjorden. De hjälpte mig med en bra beskrivning för att hitta vraket.
Vrakbilder från omkring 2006 visar att fartyget ligger på babordssidan, men sedan dess har vraket rullat runt och ligger nu upp och ner, vilket bekräftades 2011, men det fanns inga bilder på det. Hur som helst så vore det synd att inte dyka på det, nu när vi befinner oss mindre än en timme från det.

Luftangrepp
Historien om själva fartyget är ganska kort. Det byggdes 1913, var 116 meter långt och 16 meter brett och det seglade för ett norskt rederi. År 1942 sjönk hon för första gången efter en minsprängning utanför Sassnitz.
Fartyget bärgades och beslagtogs av tyskarna. På den sista resan gick hon med last från norra Norge i konvoj med Falkenberg, Rechtenfleth och eskortfartyget V-5310.
De ankrade i Instefjorden för att undvika luftangrepp, och den civila besättningen skickades i land. Den 23 april 1945 attackerades fartyget av Beaufighters från den 144:e, 455:e och 489:e skvadronen. Tre luftvärnssoldater dödas och 15 skadas allvarligt i samband med attacken. Ingerseks blir så illa däran, att hon kantrar och sjunker senare på natten.

Risnesfjord
Genom att söka på det gamla namnet på fjorden, Risnesfjord, hittar jag några gamla bilder från de engelska planen som visar attacken. Vid första anblicken kan jag bara se Ingerseks, så jag blir lite osäker på om historien verkligen stämmer. Men om man tittar noga kan man även se skorstensröken från de andra tre fartygen. Från den vinkeln som bilderna är tagna ligger fartygen väl dolda.
Rechtenfleth ligger förankrad vid samhället och Ingerseks blir det fartyg som drabbas värst, och man kan se att det brinner rejält ombord. V-5310 ligger för ankar längre in i fjorden, medan Falkenberg har placerats längre ut. Alla tre ligger precis intill land för att inte synas, men i det här fallet hjälpte det inte för Ingerseks.

Släpa prylar
Enligt beskrivningen av vrakplatsen är det smidigast att använda båt, men det är möjligt att dyka från stranden om man orkar bära ner utrustningen. När vi kommer fram till platsen förstår vi vad de menar. Vid en första anblick vill man åka därifrån, men vi försöker ta oss ner, och efter att ha testat några olika sätt var det faktiskt inte så illa.
Jag hade tagit med ett 20 meter långt rep hemifrån, och vi behövde något att hålla i, eftersom en del stenar var lösa. Genom att trä repet genom grenremmen var det lätt för oss att ta oss ner med våra rebreathers. Resterande saker som bly, fenor etc. var ännu enklare att få ner. För stageflaskorna...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Fakta  D/S Ingerseks
Typ
Ångare
Längd
116 meter
Bredd
16 meter
Tonnage
4970 ton...

Läs artikeln i DYK #54:
DYK #54 – April 2020




SOME images:
, Sognefjorden – Ingerseks
För att komma ner till vattnet måste man klättra ner för en sluttning och ta sig över både stora och lösa stenar För att få med oss all utrustning måste vi upp och ner sju gånger för slänten.
, Sognefjorden – Ingerseks
Vraket är stort, och med en längd på 116 meter är det inte möjligt, även med fantastisk sikt, att se hela vraket.
, Sognefjorden – Ingerseks

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser