DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Afghanistan – En riskfylld dykdröm
På marknaden i Kabul hittade jag en butik som hade rökdykarflaskor med DIN-anslutning.

Afghanistan

– En riskfylld dykdröm

Text och Foto: Frode Kjems Uhre

I Band-e-Amir National Park, högt uppe i Hindu Kush-bergen i Afghanistan, ligger sex otroligt vackra bergssjöar med mycket klart vatten. Sedan jag besökte platsen 2014, har jag drömt om att dyka där. Genom ett skriftligt tillstånd från talibanernas högkvarter och med hjälp av rökdykarflaskor från marknaden i Kabul blev drömmen verklighet. 

►  Hösten 2019 kom jag i kontakt med Gull Hussian Baizada som arbetade som guide för Silk Road Afghanistan & Travel. Han lovade att försöka hjälpa mig att hitta dykflaskor i landet. Jag skulle ha åkt till Afghanistan sommaren 2020, men Corona satte stopp för det.

När restriktionerna lättade 2021 försökte jag ta mig dit innan de amerikanska trupperna skulle dra sig tillbaka från landet i augusti, men redan våren 2021 sa Gull att det började bli farligt på grund av talibanernas snabba frammarsch. Under de hektiska sista dagarna, innan amerikanerna drog sig tillbaka i augusti och talibanerna tog makten i Afghanistan, lyckades Gull fly med sin familj till Italien och vidare till Nya Zeeland.

Sommaren 2022 fick jag äntligen grönt ljus från Gull nere på Nya Zeeland. Hans kontakt i Kabul hade bekräftat att det skulle vara möjligt. Gull bad en vän till honom i Kabul söka efter rökdykarflaskor, och efter lite letande på marknaden i Kabul skickade han bilder på några gamla rostiga flaskor som såg ut att ha DIN-gängor. Jag bestämde mig för att ta chansen.

Talibanerna ger tillstånd
Gulls kontakt i Afghanistan ordnade ett skriftligt tillstånd från talibanernas högkvarter i Kabul. Det var ett tillstånd som godkände dykning in i Band-e-Amir. Gull fixade även ett inbjudningsbrev, och med dessa två dokument i handen reste jag till Dubai för att ansöka om visum på den afghanska ambassaden som nu kontrollerades av talibanerna. På ambassaden fick jag ett trevligt bemötande. Jag blev bjuden på te och fick gå igenom en kortare intervju. Jag fick flera gånger frågan om det verkligen var sant att jag skulle dyka i Afghanistan, men jag fick trots allt ett visum i passet, och de önskade mig en trevlig resa. Det enda flygbolag som flög till Afghanistan var det lokala bolaget Kam Air. Det fanns en avgång strax efter midnatt, och jag köpte genast en biljett till samma kväll.

Plats i Cockpit
Vid gaten på Dubais flygplats kunde jag se att Kam Air använde flygplanstypen Airbus 340. Lite senare såg jag besättningen som var på väg till gaten. Jag gick fram till kaptenen och berättade att jag som SAS-pilot också hade flugit Airbus 340, och jag frågade om jag fick sitta i cockpit under inflygningen till Kabul. "Ja, självklart", svarade han med ett stort leende. När vi var på väg mot Kabuls flygplats några timmar senare förklarade kaptenen för mig att de "targets" vi såg på navigeringsskärmen var amerikanska drönare. Helt galet!

Undervattenskamera orsakar uppståndelse
På flygplatsen upptäckte tulltjänstemännen ganska snabbt min stora undervattenskamera. Det tog ett tag att förklara att jag skulle på "dyksemester" i Afghanistan, men när de såg tillståndet från talibanerna släpptes jag in i landet. Min tolk Maisam och min chaufför Shirzay väntade på mig utanför flygplatsen.

Rökdykarflaskor
Jag var väldigt spänd på att se flaskorna Maisam hittat på...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Följ med och se hur det går till när man dyker i Afghanistan i McGyver-stil.
Följ med och se hur det går till när man dyker i Afghanistan i McGyver-stil.
Fakta

Skulle du vilja dyka i Afghanistan?  

EFTER ATT TALIBANERNA tog makten i augusti 2021 har de infört en hel del restriktioner för lokalbefolkningen, bl.a. har...

Läs artikeln i DYK #81:

SOME images:
Afghanistan – En riskfylld dykdröm, Afghanistan – En riskfylld dykdröm
På marknaden i Kabul hittade jag en butik som hade rökdykarflaskor med DIN-anslutning.
, Afghanistan – En riskfylld dykdröm
Vid fyllningsstationen fick jag upprepade gånger bekräfta att det bara var vanlig atmosfärisk luft som jag ville ha i flaskorna. Men killarna var supertrevliga.
, Afghanistan – En riskfylld dykdröm
Min chaufför, till höger i bilden, och hans kompis som äger ett gym i Kabul. Här fick jag låna 20 kilo järn från bänkpressen. Det skulle användas som viktbälte.

Läs även