DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Praksis  Praxis
10 tips – för minskad luftförbrukning
2. Var lätt och hydrodynamisk

10 tips

– för minskad luftförbrukning

Text: Sune Dadda Karma Harms & Jesper Kjøller
Du befinner dig i vattnet på 20 meters djup, och är upptagen och fascinerad av de fantastiska intrycken. Din buddy och du själv är på väg i nordostlig riktning när du tittar på din manometer och upptäcker att nålen visar 65 bar kvar i flaskan. Du signalerar till din buddy och påbörjar uppstigningen. När du kommer upp till ytan har din parkamrat fortfarande mer än halva flaskan kvar...

Betyder det att din buddy är i bättre form än du själv, eller beror det på att du har större kroppsvolym? Nej, inte nödvändigtvis. Det finns faktiskt flera faktorer som påverkar din luftförbrukning.

Här ger vi dig tio tips på hur du kan minska din luftförbrukning när du dyker.

10 tips – til lavere luftforbrug

1
Simma med mjuka rörelser

Rör dig långsamt och kontrollerat. Hushålla med ansträngningarna. Vänj dig vid tanken på att varenda rörelse kostar energi och därmed luft. Många bäckar små... Låt avvägningen jobba till din fördel. Du ska simma enbart för att förflytta dig framåt. Aldrig för att sjunka eller stiga. 

10 tips – til lavere luftforbrug

2
Var lätt och hydrodynamisk 

Använd inte mera bly än absolut nödvändigt. Vartenda överflödigt kilo bly måste kompenseras med mera luft i västen. Det innebär slöseri på luft – både för att västen måste justeras oftare och för att du får högre strömningsmotstånd i vattnet.

Justera blyets placering. Du ska ha god horisontell balans i vattnet för att ha minsta möjliga strömningsmotstånd. Undvik att ta med onödiga prylar.

Skrivplattor och lampor som hänger och dinglar ger mera motstånd. Se till att instrument, alternativ luftkälla och alla slangar sitter tätt intill kroppen. Annars skapar de motstånd eller kan haka fast i något.  

10 tips – til lavere luftforbrug

3
Håll dig i god form

Storrökare i dålig fysisk form har brister i både upptagning och transport av syre. Ju bättre kondition du har – desto bättre kan kroppen utnyttja varje andetag optimalt. Då förbrukar du mindre luft. Rökning gör att kolmonoxid ansamlas i blodet. Det hämmar syretransporten. De röda blodkropparna kan inte binda syret lika effektivt. Rökare förbrukar mera luft än icke-rökare. Så är det bara.

10 tips – til lavere luftforbrug

4
Andas på rätt sätt
Varje andetag kostar energi. Du måste öppna ventilen i...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs artikeln i DYK #49:





SOME images:
10 tips – för minskad luftförbrukning
10 tips – för minskad luftförbrukning
, 10 tips – för minskad luftförbrukning
2. Var lätt och hydrodynamisk
, 10 tips – för minskad luftförbrukning
6. Flyt med strömmen
, 10 tips – för minskad luftförbrukning
9. Undvik läckor

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser