DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Udstyr  Utrustning
Test - 12 alternativa luftkällor
SCUBAPRO AIR 2
APEKS XTX 40
APEKS EGRESS
APEKS FLIGHT
BUDDY AUTO AIR
CRESSI ELLIPSE
OCEANIC NEO
OCEANIC ALPHA 8
OCEANIC OCTO SWIV
SCUBAPRO R295
SEAC SYNCHRO
TUSA SS20 PLATINA
SNÄPPA FAST Hela idén med alternativ luftkälla går ut på att man ska kunna dela med sig av sin luft till en annan dykare som fått luftbrist. Därför måste det extra andrasteget placeras lätt åtkomligt för en annan dykare i nödläge. Det här spännet är avsett för ändamålet. Det har dessutom en plugg som hindrar smuts att komma in via munstycket när det inte används.
HOGRIGG Du kanske föredrar att ha extra lång slang på din oktopus. Du stuvar in slangen under några gummiremmar till exempel under flaskan. Då måste du se till att slangen kan dras fram utan att kinka. En minoritet bland dykarna föredrar att andas ur ett primärt andrasteg med lång slang. För bekvämlighetens skull får slangen löpa i slingor runt kroppen. De förväntar sig att en dykare med luftstopp tar primärregulatorn ur munnen på dem. Själva byter de då snabbt till ett extra andrasteg som hänger i en rem under hakan.
KOMBINATION Du kanske föredrar att kombinera västens inflator och den alternativa luftkällan. Var då medveten om en sak. För att hjälpa en annan dykare med luftbrist måste du räcka över ditt primära andrasteg och själv växla till den alternativa luftkällan. Det måste du träna på. Det får inte strula till sig om och när det blir skarpt läge!
HALSREM Halsremmen är ett bra ställe att förvara sin alternativa luftkälla. Anta att en dykare med luftstopp griper tag i regulatorn du har i munnen. Då vet du omedelbart var ersättaren finns.
LÄTTÅTKOMLIGT Nästan alla utbildningsorganisationer avråder från att en dykare med luftstopp helt enkelt hjälper sig själv. I praktiken är det ändå så det ofta går till. En desperat dykare utan luft är knappast benägen att hålla på reglerna. Därför är det nödvändigt att den alternativa luftkällan är placerad på framträdande plats, är lätt att känna igen och kan börja användas utan krångel.

12 i test

– vi granskar alternativa luftkällor

Av John Bantin

Du behöver kanske aldrig använda din alternativa luftkälla. Ändå måste du släpa omkring på den. För att vara en normalt sett ”överflödig” detalj i utrustningen kan den här sannerligen skapa upprörd debatt! John Bantin testar tolv tänkbara alternativ.

 Vilken luftkälla ska du egentligen lämna över till en dykkompis som fått luftstopp? Ska du ta den ur munnen, räcka över den och byta till din egen oktopus? Eller ska du erbjuda oktopusen? Häftig debatt om lämpligaste metoden har utbrutit. I England har det till och med framförts förslag om att förbjuda den första metoden under utbildning.
Amerikanske grottdykaren Bill Main kläckte den ursprungliga idén. Han satte sitt primära andrasteg på lång slang. Slangen fick passera under lampbatteriet på hans högra höft, tvärs över bröstet och runt bakom nacken fram till andrasteget i hans mun. Hans alternativa andrasteg hade kort slang och hölls på plats av en halsrem. Till en kompis med luftstopp räckte han över sitt primära andrasteg på lång slang. Sedan kunde han själv snabbt byta till det alternativa andrasteget. Han kallade anordningen ”Hogarthrigg” (Hogarth är hans mellannamn. Men ”Hogrigg” låter ju bättre än ”Mainrigg”).
Många vanliga nöjesdykare tog till sig metoden som ett bekvämt sätt att bära två regulatorer. Systemet utgår från att en dykare med luftstopp griper efter det andrasteg som sitter i hjälparens mun. Man vet att reggen fungerar och ger tillräckligt med luft.
British Sub Aqua Club uppmärksammade riskerna med att dykarna kanske stämmer varandra inför domstol. De tror att hogarthriggen innebär en alltför stor risk för en oförberedd hjälpare. Munstycket kanske oväntat slits ur munnen. Frågan ledde till intensiv debatt. Här ska vi därför titta på alternativa luftkällor med utgångspunkt från att de inte sitter i hjälparens mun. Vi ska ägna oss åt att se hur lätt och enkelt det kan vara att använda dem i ett läge där det är bråttom.
Konventionell ”oktopusregg” har främst ett problem. Ingen ägnar den uppmärksamhet förrän i det ögonblick den behövs. Att hoppa i vattnet med ett löst andrasteg kan få utandningsventilen att deformeras. Resultatet blir våldsam sörpling. I värsta fall är oktopusen oanvändbar i nödläge.
Ofta ser man också hur dykare låter sin oktopusregg släpa i sand eller grus på bottnen. Sedan kan man inte vara säker på att den funkar. En alternativ luftkälla måste stuvas undan där den inte kan bli skadad. Ändå ska en nödställd dykare kunna hitta den omedelbart och få fram den snabbt och enkelt. Slutligen ska den fungera och ge luft omedelbart.
Enligt reglerna för vår europeiska CE-märkning ska ett alternativt andrasteg vara avsett att användas tillsammans med ett förstasteg av samma fabrikat. Här testade vi alla modeller på samma förstasteg med standardvärden på mellantrycket. Modellerna är sorterade i stigande ordning efter pris.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser